Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.
På lördagen avslutas årets damallsvenska säsong. Hammarby tar sig an nedflyttningsklara Växjö på bortaplan. Degraderingen har länge varit klar i praktiken, men under senhösten har VDFF bärgat årets två första segrar – senast borta mot topplaget Kristianstad. Här är en titt på motståndarlagets 2021, sedan den grönvita 2-1-hemmasegern i slutet av juni.
Vill du få koll på Växjö Damfotbollsförening och dess historik samt säsong fram till första mötet med Bajen, så rekommenderas motståndarkollen från juni. I denna artikel tittar vi istället på vad som hänt sedan dess.
Säsongen sedan vårmötet: Ja, här var det inte mycket att orda om. Utöver en viss uppryckning mot slutet av serien, sannolikt sammankopplad med avslappning då det i praktiken varit kört med förnyat kontrakt, så har Växjö inte alls räckt till på allsvensk nivå i år. Laget har ändå, inför slutomgången, chansen att åtminstone få ner marginalen till Piteå på nästjumboplatsen till ynka två poäng.
I de två omgångarna efter ”Kanalplan”-mötet som återstod innan OS-uppehållet rämnade även den defensiv som varit enda glädjeämnet. Såväl hemmamötet med Eskilstuna United som bortamatchen mot Rosengård var avgjort tidigt – 0-2 i paus vilket stod sig, respektive 0-2-underläge redan efter åtta minuter i 0-5-förlusten.
Sommarövergångar: VDFF gjorde förstås vad man kunde för att få rätsida på säsongen. Det innebar en finsk offensiv satsning, där förra FC Göteborg-anfallaren Adelina Engman hämtades in från Montpellier medan forwarden Juliette Kemppi anslöt från Millwall-utbrytarklubben London City Lionesses i engelska andradivisionen. Även landslagsmeriterade Kemppi har ett svenskt förflutet, men i AIK. Värvningarna behövdes, eftersom laget tappade i offensiv slagstyrka då Signe Holt Andersen lämnade för Lazio. Till defensiven plockades 20-åriga Winonah Heatley in från Brisbane Roar, och australiensiskan skrev på ett kontrakt över nästa säsong.
På senare tid: Efter sommaruppehållet beseglades Växjös öde – även om man fick ordning på försvarsspelet igen och släppte in två mål på matcherna mot Växjö, Djurgården och KIF Örebro så räckte det inte till mer än en pinne – 0-0 i det förstnämnda hemmamötet och följaktligen 0-1-förluster mot DIF och KIF. Torsk med uddamålet blev det också i Eskilstuna, trots att Emmi Alanen ordnade en pausledning för Växjö – serverad av nya landsmaninnan Kemppi. Dock vände alltså United i andra och vann med 2-1. Klart meriterande var däremot poängen i hemmamötet med Häcken, ett resultat som i allra högsta grad bidrog till att mästarna petades ner från tronen av Rosengård. Stina Blackstenius ledningsmål tidigt i andra hade Kemppi svar på, och 1-1 stod sig. Blott 140 fanns på plats för att njuta av skrällkrysset.
Imponerande förstås, men det gjorde föga åt tabelläget. Efter avancemang i Svenska Cupen via 3-2 borta mot IFK Kalmar, som ju säkrade allsvenskt avancemang häromveckan, så blev nedflyttningen i praktiken klar då bottenkollegan AIK lyckades avgöra sent och vinna med 1-0 i Solna. Då, när saken var biff, bärgade Växjö säsongens första allsvenska seger. Nellie Karlssons nickmål räckte till 1-0-hemmavinst mot Piteå. För lite och för sent – och degraderingen var ett faktum då Linköping vann med hela 5-0. Men närmast kommer VDFF från en ny dödsryckning – efter att Hammarby-bekante Olof Unogård presenterats som ny huvudtränare till nästa år. Maria Nilsson fick en fin slutpunkt på tränarsysslan i VDFF, då Champions League-jagande Kristianstad avslutade hemmasäsongen med en 0-1-förlust, efter att Alanen avgjort för småländskorna.
Truppläget: Det är större chans att få läsa om en upphittad nyckelknippa på Växjös hemsida, än att tillgodogöra sig något om hur läget i laget är. Särskilt då VDFF-podden, ett piggare inslag än vad de flesta damallsvenska klubbar mäktar med, tacklade av under sommaren (men sprattlade till i oktober för att prata ljus framtid). Ingen är hursomhelst avstängd.
Kompis från förr: Nja, än är Unogård inte vid rodret…
Se upp med: Växjö har gjort sju (!) damallsvenska mål, vilket blir precis ett var tredje match. De flesta av dessa, fyra stycken baljor, har Alanen svarat för. Den finländska offensiva mittfältaren har tidigare varit landslagsbrottare parallellt med fotboll på hög nivå och 19 mål på 76 framträdanden för Finlands fotbollslandslag. 30-åringen, med förflutet i Umeå IK och Vittsjö, blir svår att komma runt under denna vinjett.
Foto överst: Henric Wauge
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments