toggle menu

Motståndarkollen: Vittsjö Gymnastik- & Idrottsklubb

Av Eva Fransson, Publicerat för 7 år sedan.

Vittsjö GIK från norra Skåne kommer i kväll på besök till Zinkensdamms IP, där de möter Hammarby i den sista matchen innan det långa EM-uppehållet. Det är fortfarande jämnt på undre halvan av tabellen, där alla lag slår varandra. En vinst för Bajen vore viktig då KIF Örebro i sin match, på onsdagskvällen, bortabesegrade Djurgården och klev förbi i tabellen. Här lär du känna tabellåttan Vittsjö närmre inför matchen.

 

Avspark på Zinkensdamm: 19.00. Här köper du biljett!

 

1933 bildades Vittsjö Gymnastik- och Idrottsförening. Vittsjö ligger i Skåne, i Hässleholms kommun. Även om orten inte är större än att bara runt 1800 personer bor där, så märks ett par prominenta individer med bakgrund i Vittsjö – som legendariske brottslingen Bildsköne Bengtsson och förre landslagsspelaren Fredrik Ljungberg. Och med Vittsjö GIK i Damallsvenskan, är fotbollen verkligen det som sätter samhället på kartan.

 

Innan den här säsongen var det mycket prat om att Vittsjö inte skulle få spela på Vittsjö IP, då den inte nådde upp till de krav fotbollsförbundet ställer på arenorna i högsta serien. Det diskuterades kring att klubben kanske skulle få lägga ner sitt damlag, och att klubbar från små orter inte längre kan tävla i elitidrott. Men med hjälp av Hässleholms kommun, finansmannen Olof Stenhammar (som en gång bodde i Vittsjö) och väldigt många frivilliga blev IP klar i våras – och har nu tillräckligt med sittplatser under tak, för att Vittsjö ska få spela vidare i Damallsvenskan.

 

Där har de funnits med sedan 2012, då de gick upp från Division 1 Södra, efter att ha varit ett topplag under några säsonger. Den första säsongen i finrummet slutade man på sjätte plats, med ett starkt publikstöd på drygt 1100 åskådare. Samma år sattes det nuvarande publikrekordet på IP – 2500 åskådare mot Tyresö FF.

 

Vittsjö GIK har blivit ett stabilt damallsvenskt lag som egentligen aldrig, under sina sex spelade säsonger i den högsta serien, varit inblandat i bottenstriden. Varje säsong har de tagit tillräckligt med poäng för att undvika nedflyttning, men trots det hamnat på undre halvan av tabellen.

 

2015 möttes lagen för första gången i Damallsvenskan. Matchen spelades även då på Zinkensdamms IP. Linda Sällström visade redan då att hon kan göra mål och Vittsjö ledde med två, innan Emma Jansson och Clara Markstedt såg till att det blev 2-2.

 

 

Inför säsongen 2017

 

Inför den här säsongen värvades Emma Lundh från Liverpool och Amanda Persson från Växjö DFF, som Hammarby mötte förra året. De har också ett samarbetsavtal med Division 1-klubben IS Halmia, som gör att vissa spelare därifrån också får spela i Vittsjö om det behövs. I laget finns två spelare som kommer att spela EM i Holland under uppehållet. Det är målvakten Shannon Lynn och mittbacken Ifeoma Dieke som kommer att spela för Skottland i mästerskapet. I klubben finns också Clara Markstedt, som ju spelade för Hammarby säsongen 2015. Halmia

 

In: Amanda Persson (Växjö DFF), Emma Lundh (Liverpool), Chandra Bednar (Linköpings FC), Hannah Wilkinson (Tennessee Volunteers), Osinachi Ohale (River Angels).
Tillgängliga via samarbetsavtal med IS Halmia: Matilde Abrahamsson, Matilda Olsson, Fanny Kristiansson Ronnstam, Emma Nielsen.

 

Ut: Anna Hjälmkvist (Växjö DFF), Therése Björck (Glimåkra IF), Katie Fraine (Avaldsnes), Nkem Ezurike (Mallbackens IF), Josephine Chukwunonye (Asarums IF).

 

 

Den här säsongen

 

Den här säsongen inleddes med ett Göingederby borta mot Kristianstad, som Vittsjö vann med 1-0. Hemmapremiären slutade 1-1, mot topplaget Eskilstuna United. Därefter blev det två förluster, mot Kopparbergs/Göteborg och LB07, följda av en knapp vinst mot Kvarnsveden på bortaplan. Under våren har resultaten fortsatt gå upp och ner för Vittsjö. Förlusten mot Piteå följdes av storsegern mot Djurgården, 4-1. Närmast kommer Vittsjö från kryss mot KIF Örebro samt väntade nollpoängare mot toppduon Rosengård och Linköping. Linda Sällström har, efter många knäskador, fått ordning på sitt målskytte och ligger tvåa i skytteligan efter Tabitha Chawinga med nio mål – av totalt tolv för Vittsjö. Precis som i fallet Chawinga, är Sällströms målskytte väldigt viktigt för laget.

 

 

Resultat i Damallsvenskan

 

Kristianstad-Vittsjö 0-1
Vittsjö-Eskilstuna 1-1
Kopparbergs/Göteborg-Vittsjö 2-0
Vittsjö-LB07 2-3
Piteå-Vittsjö 2-1
Vittsjö-Djurgården 4-1
KIF Örebro-Vittsjö 0-0
Vittsjö-Rosengård 0-3
Linköping-Vittsjö 2-0

 

 

Intern skytteliga

Linda Sällström 9 mål
Emmi Alanen 1 mål
Ebba Hed 1 mål
Clara Markstedt 1 mål

 

 

Tidigare hemmamöte med Vittsjö

 

Hammarby-Vittsjö 2-2, 11 juli 2015, Damallsvenskan
Mål HIF: Emma Jansson, Clara Markstedt
Mål Vittsjö: Linda Sällström 2
Publik 558

 

 

Foto: Skotska EM-spelaren Ifeoma Dieke i klubbarnas enda tidigare möte på Södermalm, av Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS