toggle menu

ANNONS

Nu kan du beställa Matchprogrammets årskrönika 2022!

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

När julen börjar närma sig har vi sedan 2014 kunnat lägga Supportrarnas Matchprograms årskrönika i julklappssäcken. I år är inget undantag – den 14 december har gänget bakom programmet traditionsenlig releasefest för boken på Restaurang Pelikan. Men redan nu går den att beställa och den kommer också att finnas till försäljning på flera ställen. Vi bad redaktör Magnus Hagström att berätta om boken som sammanfattar säsongen.

 

Till att börja med, “Maggan”… vad heter årets krönika?
– Vi har kallat den ”Här kommer Hammarby”. Det har blivit en tradition att hämta titeln på Matchprogrammets årskrönika från någon av sångerna eller ramsorna som hörs på våra läktare – och att strofen ska passa in på den säsong vi just upplevt. Den här gången anknyter vi till två specifika händelser eller företeelser som kännetecknar 2022. Vi har dels det faktum att vårt herrlag erövrade en Europaplats och att vi denna gång förhoppningsvis ska kunna resa till bortamatcherna. Här kommer Hammarby, se upp Europa!

 

– Frasen syftar också till det som syns på bokens förstasida: 2022 var ett år då Hammarbys fans i ännu större utsträckning än tidigare vällde fram vart laget än spelade. Vi var publikbäst både på dam- och herrsidan och hade flest resande supportrar till bortamatcherna. Dessutom nådde våra tifokoreografier nya höjder. Här kommer Hammarby!

 

Bilden på framsidan är mäktig. Vilken är historien bakom det fotot?
– Marschen till premiärmatchen har blivit en institution, inte bara för oss Hammarbyfans utan något som fått genomslag långt utöver våra kretsar. Det tas så klart alltid en massa bilder vid detta tillfälle, både av proffs och amatörer. Många är redan publicerade i olika sammanhang.

 

– Den här råkade vi ha närmare till hands än vad vi anade. När vår formgivare Johan von Friedrichs lite försynt plockade fram sin egen bild från premiären och checkade med oss andra i redaktionen om den kunde användas – då kändes det givet. Vi ville inte bara använda bilden, den kändes omedelbart som omslagsmaterial. Bilden illustrerar väldigt bra det som vi ser som Supportrarnas Matchprograms viktigaste uppgift; att skildra den starka kulturen kring vår klubb. Ett stort plus är också att den inte publicerats tidigare.

 

 

Varför ska man se till att haffa ett exemplar av årskrönikan? Vad är det man köper?
– Grunden är att man vill minnas ännu en fin Hammarbysäsong. Det vi gör är den bredaste dokumentationen av ett fotbollsår med Hammarby – det är både fakta och bilder från matcherna men också berättelsen hur året varit i ett supporterperspektiv. Supportrarnas Matchprograms årskrönika behandlar herr- och damlagens alla matcher i texter och många bilder.

 

– Två större intervjuer finns i boken, med herrlagets tränare Martí Cifuentes och med damlagets sportchef Johan Lager, men framför allt visar vi hur säsongen varit ur ett supporterperspektiv. Våra matchberättelser har läktaren som utgångspunkt och bildmaterialet har fans bidragit med, tillsammans med Matchprogrammets egna proffsiga fotografer. Vi är verkligen tacksamma över alla fans som bidragit.

 

Att ta fram en tryckt bok är en ganska omfattande process. Hur jobbar ni för att få fram den så snabbt efter säsongen?
– Genom åren har vi byggt upp en rutin kring det här, men grunden är ändå att vår formgivare får ligga i som en iller veckorna efter säsongsavslutet. Johan gör verkligen ett hästjobb och vid några tillfällen har han jobbat hela nätter för att pussla ihop allt material.

 

Vilket är ditt personliga bästa minne från säsongen?
– Det här har varit en lite speciell säsong på det sättet att resultaten, både på dam- och herrsidan, har varit godkända eller bra men utan att skapa den där euforiska känslan. För min del har det ändå varit en av de roligaste säsongerna i och med att jag genomförde en gammal dröm om att ha en komplett säsong. Jag har alltså sett samtliga herrmatcher, hemma som borta, under året.

 

– Min höjdpunkt är därför när jag ”gick i mål” och såg den avslutande matchen på Olympia i Helsingborg. Förutom den sköna känslan av att ha genomfört säsongen tycker jag att den här matchen gav så bra vibbar för framtiden. Det var ett möte som inte hade betydelse för tabellplaceringen, ändå reste över 2000 supportrar ner till Skåne och det var väldigt varma känslor när spelare och fans tackade varandra efter matchen.

 

Vilket ögonblick från fotbollsåret tänker du så lite som möjligt på?
– Hade gärna sluppit vårens torsk mot Djurgården.

 

Hur gör man om man vill se till att skaffa sig ett exemplar av Årskrönikan?
– Kom på vår release! Eller köp boken i Matchprogrammets webbshop! I år träffas vi onsdagen den 14 december klockan 17-20, på restaurang Pelikan som tidigare. Där kan du köpa årets utgåva och lite annat fint som vi gett ut i år eller tidigare. Vi kommer också att sälja boken på handbollens marknad i Eriksdalshallen i samband med matchen mot GUIF lördag 10 december och även på bar-kafé-stället Twang på Katarina Bangata 25 den dagen. Vill man ha den hemskickad i brevlådan beställer man i vår webbshop.

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS