Ny klar hemmaseger befäster andraplatsen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Efter en småknackig första halvtimme mot Lidköping, som ju slåss kring det nedre strecket i serien, tog gästerna ledningen. Den omedelbara repliken från Emma Westin blev viktig inför andra halvlek, där Hammarby spelade ut och gick ifrån till en komfortabel 5-1-seger. – I andra höjer vi kvalitén i allt det vi gör och då känner vi igen oss själva, säger huvudtränare Pablo Piñones-Arce.

Den andra regnmatchen denna vecka, efter 2-0-avancemanget mot Älvsjö i tisdags, bjöd på en ganska tillknäppt inledning. Lidköping, där hälften av utespelarna mäter kring 180 centimeter, flyttade i vanlig ordning fram rejält då man fick domslut med sig på mittplan. Bajen hade å sin sida svårt att hantera fysiken i gästernas presspel och även de grönvita halvchanserna var lätträknade.

En första hade Ellen Gibson med 19 minuter spelade, då hon fick tag i en andraboll efter June Pedersens frisparkslyftning och följande högerhörna, men sköt metern utanför. Nästa avslut blev Carol Rodrigues, efter inlägg från vänster och Pedersen, och detta nickavslut var såväl hårt som välriktat – men Sara Alexandersson i det västgötska målet hann ner och gjorde hörna.

Britta Gynning släppte däremot det första bortaskottet förbi sig. Bortakaptenen Ida Pettersson fick på en fin träff på sin frispark efter att Gibson kommit in sent och varnats, och bollen gick in via en näve och högra stolpen. Att repliken kom snabbt är ingen överdrift. Carol tog hand om avsparken och 29 sekunder senare knoppade Emma Westin dit 1-1. Elsa Karlssons långa uppspel fördelades där snabbt vidare i vänsterkorridoren av Pedersen, till Emilia Larsson, som fick på ett fint halvvolleyinlägg mot bortre ytan. Där mötte alltså Westin med huvudet, ett säkert avslut invid första stolproten.

Någon jätteinjektion i stunden blev inte den snabba kvitteringen. Ett andra mål var nära men ändå inte ett par minuter senare, när Carol friställdes av Westin och avslutade på ett, men likväl två moment borta. Samtidigt som det distinkta avslutet klonkade högt i första stolpen kom en smått tveksam offsideflagga upp. Men LFK hade i så fall bud på ett ledningsmål i lika stor utsträckning. Precis innan vilan missförstod Hanna Lundkvist och Gynning varandra så att Moa Andersson hann emellan, men HIF-målvakten reparerade skadan snabbt då hon fick en näve på avslutet precis innanför straffområdeslinjen.

Henric Wauge

Hammarby ägde sedan den andra halvleken fullständigt och vann den med 4-0 och en sammanlagd femetta, siffror som inte var i överkant på något sätt. 2-1-bollen borde ha suttit redan tre minuter in i halvleken, då Carol rev åt sig en boll i duell med försvarare och satte av till höger. Larsson tog sig in i boxen och fick tag i inspelet, innan hon vände sig till ett skottläge för vänsterdojan. Pettersson räddade men returen gick rakt ut till Hanna Folkesson, som på något sätt förpassade öppet mål-returen över ribban.

Fem minuter senare ordnade Carol istället det i slutändan matchavgörande målet, efter att ha varit högst involverad i förarbetet. Pedersen vann frispark åt sig själv till vänster på mittplan, och lyftningen nickades ner till Jansson av brasilianskan. Bollen återvände upp i luftrummet där Carol bröstade ut den till höger och Alice Carlsson, som från en ovan position på planen fick på ett hårt inspel där Carol kunde riktningsförändra tillräckligt med vänstern för att ställa Pettersson.

Sex minuter därefter var även 3-1 ett faktum. Jansson hade dessförinnan hunnit bränna en straff, halvdant slagen och i målvaktens höjd efter en tarvligt dömd bortahands, men levererade istället en passningspoäng till Westins andra mål. Hammarby pressade då till sig ett inkast som Pedersen tog snabbt – Jansson fick med sig bollen förbi bevakningen, och spelade vidare till höger. Westin dubblade sin målskörd genom att vika ut till höger och sedan panga dit bollen i första burgaveln. HIF svarade överlag för en resolut andra halvlek, och mest imponerade nog just att straffräddningen aldrig tilläts bli någon injektion för LFK.

Istället lossnade det än mer framåt – med ett tredje Bajen-mål på tolv minuter. Inför en högerhörna gjordes ett trippelbyte där Felicia Saving, Dajan Hashemi och Ellen Wangerheim äntrade planen medan Larsson, Folkesson och Westin påbörjade sin återhämtning i det för närvarande extra intensiva spelschemat. Det innebar dock inget avbrott i den offensiva frenesin, tvärtom. Hashemi och Wangerheim höll sig båda framme sedan Jansson fångat upp hörnan i bortre delen av straffområdet och avslutat, och fick med gemensamma krafter – Dajan sparkade på Ellens skottfot – returen i nät, efter nio spelsekunder på planen.

Hammarby-publiken manade till ökad takt, men även om laget aldrig slog av på bolltempot så bedarrade chansproduktionen. Behållningen under matchens slutfas såg istället ut att bli Helén Ekes insats, där hon överraskade genom att agera ännu frejdigare offensivt än Pedersen som hon ersatt. Inhoppet höll på att krönas med en inknorrad hörna i 88:e, och kunde också ha resulterat i en målgivande passning i 90:e om inte likaledes inbytta Klara Andrup sparkat hål i luften. Hon skulle revanschera sig omgående – i första tilläggsminuten ordnade Saving ett inkast och spelade sedan fram, varpå Andrup tryckte dit 5-1 med ett lågt skott som studsade in vid bortre stolproten.

Pablo Piñones-Arce om 5-1 mot Lidköping:
– En match med två ansikten där första halvlek är en lite mer tillknäppt tillställning. Vi skapar chanser, ja, men vi har problem med att få det riktiga flytet i vår spel vilket leder till att matchen ser jämnare ut än vad den egentligen är.

– I andra höjer vi kvalitén i allt det vi gör och då känner vi igen oss själva. Vi dominerar, skapar en hel del chanser och känns otroligt starka. Än mer skärpa och vi skulle få än större siffror.

– Det är glädjande att se hur stor tro vi har på vårt egna spel, och hur starka vi är när vi agerar som vi vill göra, såväl offensivt som defensivt. Återigen gör alla som kommer in bra inhopp och samtliga spelare står för en riktigt fin andra halvlek.

Återigen sätter Bajen alltså poängmässig press på Morön inför resten av serieomgången, och skaffar sig dessutom ett övertag sett till målskillnaden. Nu väntar sex slutomgångar med blott tre motståndare – dubbelmöten med tabellfemman Jitex, tian Älvsjö och inte minst trean Morön. Hemmamötet med Jitex spelas redan nu på onsdag klockan 17.30.