ANNONS
Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.
På tisdagskvällen höll Hammarby Fotboll sitt tredje medlemsmöte för året, tillika det första fysiska efter två tillställningar på länk från Årsta IP och Tele2 Arena, som lockat runt 1000 vardera. I den ståndaktiga salen på Södra Teatern hade nu runt 200 bänkat sig. Det bjöds på två och en halv timme av genomgångar, diskussioner och frågestunder – här är ett referat från mötet.
Mattias Fri inledde för första gången ett medlemsmöte som ordförande för en förening som han beskrev mår bra efter covid-omständigheterna. Sponsorerna har inte bara stått kvar utan också steppat upp; intäktsökningen är över 10 miljoner sett över de senaste två åren, en situation som konkurrenter avundas. Fri gladdes över att vi äntligen kan ses på läktarna igen vilket är en stor del av klubbens identitet, och konstaterade att resultaten för herrlagets del återvänt med publiken. Han såg också en explosion av talang hos A-lagen, där fyra damspelare finns med i Sveriges U23-trupp och där sex tonåringar från Bajens akademi spelat herrallsvenskt. Sammantaget går vi in i 2022 starkare än någonsin, vilket han inte vågat hoppas på vid styrelsemötet för 18 månader sedan då pandemin brutit ut.
Nu inventeras både budgetar och trupper. Fri meddelade att vi kan förvänta oss ytterligare investeringar i elittrupperna och fler damallsvenska matcher på Tele2 Arena, en talangutveckling som fortsätter utvecklas efter HTFF:s glädjande slutomgång samt en stor satsning på klubbens kommunikation. Han redogjorde också för status på de tre motioner där styrelsen uppdragits av medlemmarna att agera på olika sätt: 1889-frågan drivs gentemot alliansen, medlemmarnas beslut om tigerrändernas utformning har tagits i beaktande i arbetet med 2022-matchtröjan och en pågående diskussion förs med minoritetsägarna som vet vad vi vill åstadkomma.
Peter Kleve, föreningschef sedan 2010, tog vid och berättade om rekryteringen av fyra assisterande sportchefer som ska bistå de nu ledarna. Deras breddspelare är nu 3500 till antalet, och planbristen gör att det finns kölistor i de flesta åldrarna, vilket man fortsatt arbetar mycket med. På flicksidan ökas det till två heltidstjänster medan Johan Lager blir A-sportchef fullt ut. Pojkakademin, som haft en stor utväxling vilket det tagit ett decennium att åstadkomma, har bidragit med 21 spelare till elitfotbollen under de senaste två säsongerna. Här blir Vegaprojektet en intressant ny faktor; kollektivboendet med vuxet mentorskap möjliggör rekrytering av spelare som ska börja gymnasiet, vilket gör att man kan titta på en marknad utanför närområdet och kanske även runt om i Norden.
Hos HTFF-akademin spelar P16-laget på högsta serienivån, och att en kille född 2006 bjudits in av Parma är ett kvitto på att andralagsverksamheten som startades 2016 börjar bli bra. HTFF-herrarna har levererat flertalet spelare upp till A-laget och även resultatmålet att hänga kvar uppnåddes ju, om än med fem minuter kvar av säsongen. Nästa steg blir att utvärdera i lugn och ro. Futsalen nådde Europas topp 32 i sitt Champions League-spel, vilket Kleve betecknade som en bragd mot lag med heltidsproffs. De nystartade dam- och P19-lagen leder sina serier. För damerna väntar, vid serieseger, ett gruppspelskval upp till högstadivisionen.
Richard von Yxkull, tidigare ordförande och numer vd, redogjorde följaktligen för läget i bolaget. Han pekade på vad som målsattes hösten 2017 och gladdes över framstegen som i stort är i linje med planen. Nästa steg, att utmana om kontinentalt gruppspel på herrsidan och att damerna har god chans på CL-plats, kräver hårt arbete även om det på sätt och vis var nära redan 2021. Ett fokusområde framåt är att supportern sätts i centrum, inte minst genom en välbehövlig satsning på kommunikationen. Kring biljettsystem sätts ganska stor press på underleverantörerna för att säkerställa en rimlig funktionalitet 2022. Vi kan också förvänta oss större resurser runt A-lagen inom fys, medicin och analys.
Efter åtta år på Tele2 Arena går avtalet med Stockholm Live ut efter den kommande säsongen, vilket gör att ett ”arenaprojekt” är påbörjat, där man ska titta på önskade förändringar och i detta jobba nära supportrarna. Hammarby IP har blivit ett jättelyft sedan ombyggnationen, men det finns en hel del praktiska och logistiska saker som behöver ses över. När det gäller bredd, akademi, barn och ungdom är behovet är behovet av gräs- och konstgräsplaner alltså fortsatt stort. Där har diskussioner med staden om möjliga samlade lösningar nyligen påbörjats; frågan är om Årsta kan utvecklas ytterligare eller om Hammarby ska se sig om efter andra platser där en sådan kan vara Skarpnäcksfältet.
När det gäller Samhällsmatchen, där klubben tar ansvar och engagerar sig utanför de kritade linjerna, väntas färre men större nedslag. Man arvoderar också sportchefer på tio utvalda orter i Bajenland, där de finns på plats 365 dagar om året med spontanfotboll samt samverkan med lokala aktörer. Stena Fastigheter fortsätter som stor partner medan även staden, stiftelser och privatpersoner hjälper Samhällsmatchen att växa än mer.
Peter Holmberg begick mötesdebut och berättade att hans roll som ny marknadschef kommer att infatta en hel del utveckling av kommunikationen, där lojalitet och engagemang ska ökas medan varumärke och värdegrund stärks. Kvaliteten och produktionskapaciteten behöver höjas. Tre pelare nämndes: innehåll, plattformar och organisation – där vi ju sett enklare piloter på hemsidan för nya format, och tagit del av enkätundersökningar. Fler liknande test är att vänta framöver. En ny digital plattform behöver byggas, med ny sajt och infrastruktur där användarvänlighet och att folk slipper kastas ut i olika appar är viktigt. Organisatoriskt behövs en stor utökning av en i dag relativt sett väldigt slimmad redaktion, och där finns ett förslag med utökat manskap och tydligare ansvarsfördelning, samt nya tillsatta resurser. I slutändan är det högt ställda målet ständigt fyllda arenor och ökat medlemsantal.
Fri och von Yxkull överraskade därefter med modevisning, då mannekängerna äntrade podiet iklädda årets jultröja inför frågestunden. von Yxkull fick först prata om villkorstrappan samt arbetet med och mot polisen, där han ser en ljusning; efter kalabaliken på polisens presskonferens har den mediala uppmärksamheten och arbetet som gjorts i supportervärlden varit av godo för oss. Myndigheten har stannat upp kring sin handlingsplan inför 2022 och sträckt ut en hand för att arbeta ihop på SEF-nivå.
Kleve berömde analysen i en frågeställning om Samhällsmatchen och dess eventuella funktion som murbräcka gentemot politiker i exempelvis planfrågan, och dess växelverkan med breddblocket som väntas öka. Stockholms fotbollförbund har också tillsatt en heltidstjänst när det gäller arbetet med planer, och även här har läget ljusnat; man är åtminstone överens med politikerna om att det saknas 15 ytor. När det gäller biljettsystemet har klubben alltså en ganska lång och diger kravlista gentemot Stockholm Live, som lovat att problemen inte ska uppstå igen. Beträffande kapaciteten på ”Kanalplan” har frågan väckts gentemot staden om att sittplatserna är alldeles för få. Samtidigt är det svårt att veta hur den just nu explosionsartade publikutvecklingen ser ut på längre sikt. Slutligen dryftades farhågor kring distansering mellan klubb och supportrar. Fri instämde i tankegångarna och menade att det gäller att hitta rätt mix mellan en professionell verksamhet och öppenhet. Målinriktningen ska vara transparens, öppenhet och samhörighet.
Johan Lager och Pablo Piñones-Arce tog därefter plats på scenen för det första intervjusegmentet om A-lagsverksamheten. Om säsongen som helhet menade sportchef Lager att om man presenterats facit på förhand – ett spelförande lag som gör mycket mål och nosar på toppen stora delar av säsongen, medan rekord slogs såväl för säsongskort som för svensk fotboll på damsidan – så hade det varit taget. Men att det likväl blev lite av en besvikelse efter sommaren, där skador på innermittfältet ställde till det. Piñones-Arce instämde i stort – en ung trupp där hälften aldrig spelat allsvenskt har utvecklats både kollektivt och individuellt, medan erfarenhet och bredd saknades för att kunna vara med hela vägen. Kanske drogs man med i att titta på tabellen, men tränarna har sammantaget fått ut väldigt mycket av laget och spelarna, där särskilt de yngre tagit steg hela tiden.
Hammarby, sa Piñones-Arce, har kanske inte haft spelartyperna och snabbheten i defensiven, för ett försvarsspel som fordras då man med en tydlig anfallsfotboll blottas för kontringar. Samtidigt gjorde vi tredje flest mål, och har inte fisklirat mot lag som anses bättre. ”Många klubbar i Damallsvenskan har en snabb spelare längst fram och slår lycka till-bollar, jag tror inte på den typen av fotboll och har inte anställts för den typen av fotboll, vi bedriver något annat”, konstaterade huvudtränaren. Han väntas få sällskap av en ny assisterande tränare i närtid.
Något fler än hälften i truppen lever huvudsakligen på fotbollen och i målsättningen att hota topp tre på allvar 2022 för att sedan befästas där uppe, ingår att spelarna har hela sin försörjning från det de gör på planen. Mer tid med spelarna ger förstås staben mycket större möjligheter att utveckla dem. Lager menade också att vi, när vi närmar oss topplagen, också har andra värden i klubben som gör att riktigt samma spelarbudget kanske inte behövs för att konkurrera. Storklubbarna i Europa har inte sjungande supportrar och tifon, och ledningen ser en tydlig koppling mellan lagets positiva fotboll och växande publik – och där det nya tv-avtalet förstås kommer att vara positivt för serien i stort. Att HIF sportsligt inte är ett jojolag längre gör oss förstås också mer attraktiva än förr. Det är också betydelsefullt att vi kommit långt när det gäller organisationen kring laget, där det annars i serien är ovanligt att folk alls är avlönade.
På frågor om hur Lager resonerar när det gäller prestigevärvningar eller breddrekryteringar till truppen kommande säsong svarade han att det nog är spets man eftersöker. Han fick också klargöra för Elise Kellond-Knights tråkiga säsong, där varken Hammarbys eller Australiens medicinska team hittade orsaken till knäsmärtorna som satte mittfältaren ur spel. Lager tyckte avslutningsvis inte att tanken på ett dam-HTFF är ointressant alls, men för överskådlig tid lär det snarare handla om individuella utlåningar vår eller höst till olika klubbar.
Jesper Jansson och Milos Milojevic stod näst på tur att surra med moderator Peter Aronsson och mötesdeltagarna i salongen. Här är ju säsongen inte riktigt över, och huvudtränaren var fast besluten att bärga ytterligare sex poäng som kan göra honom mer belåten än just nu med tabelläget. Överlag ser han prestationerna som närmre i nivå med där vi ska vara. Individuellt ligger en hel del utvärdering framåt i tid, men Milojevic gladdes över att de unga spelarna klivit fram. Kollektivt är han säker på att försäsongen kommer att göra sitt. Laget har förstått vilken kravbild de måste uppfylla och att laget är ännu viktigare än att utveckla enskilda spelare.
Jansson upplevde att Hammarby följer styrelsens och klubbens plan i stort – den första titeln på 20 år, sånär ett kontinentalt gruppspel och fortsatta spelarförsäljningar. Han berömde Stefan Billborn för ett strålande jobb och en välförtjänt cuptitel, men man såg ett behov av att få upp intensitet och kravbild. Att Bajen gått bäst av alla lag de senaste tolv omgångarna är ett tydligt tecken på att effekten kommit, och den är han säker på förstärks nästa år och framåt. På tal om framtiden fick Jansson ge sin syn på huvudtränarens – och konstaterade att attraktiva tränare skapar ett intresse precis som spelare. Milojevic försäkrade att han inte påverkas överhuvudtaget av skriverier. ”Enda steget upp med Rosenborg är geografiskt”, lade Jansson till.
Milojevic fick berätta om sin syn på skillnaderna mellan tränarvärvet i hemlandet och i Sverige, och här gläds han över fantastiska faciliteter och supporterkultur. Spelarna i Röda Stjärnan ringer efter matcherna och tycker det är otrolig inramning. Däremot är det stor skillnad på att vilja vinna och att säga att man vill vinna, något som huvudtränaren menar att man är på god väg att få rätsida på här.
Jansson menade angående talangernas framfart att HTFF-utfallet är fantastiskt, men att man kan bli ännu bättre på att jobba nära varandra. På tal om svenska unga spelare var han och Milojevic ense om att man inte vill överbetala dessa vid rekryteringar. Här blir det extra viktigt att akademin fortsätter att producera killar från egna led. Beträffande utlandskvoten menade Jansson att det blivit bekymmersamt i år i och med Aimar Shers försäljning samt Oliver Dovins och Abbe Khalilis skador, där det olyckligt blivit så att de utländska spelarna konkurrerat med varandra. Framöver ser han att de utländska spelarna är stora talanger eller bärande klasspelare.
Vid frågestunden blev första ämnet HTFF och rätt serienivå. Jansson menade att om man ska följa planen och höja kvaliteten på A-truppen ska man inte vara rädd för att tänka sig Superettan, men att nivån just nu egentligen är väldigt bra, om man slipper strida i botten och istället kan spela mer utvecklande fotboll. Sportchefen fick därefter redogöra för sin syn på de från klubbens sida nämnda investeringarna i nästa års trupp och nämnde först det potentiella värdet i några av de yngre spelarna, något som en svensk klubb sällan suttit på. Han uttryckte dock viss besvikelse över att tänkta bärande spelare varierat för mycket i prestation, och menade att målsättningen är att spetsa ordentligt om det ska värvas.
Frågan om klubbens öppenhet återkom också. Piñones-Arce hade tidigare konstaterat att de träningar som han vill hålla öppna generellt genomförs dagarna efter match snarare än inför, och att det då kanske inte blir så kul att se på. Milojevic sa å sin sida att han inte har något problem med de tio-femton som brukar kunna vara på plats – i Mjällby var det rentav praktiskt att kunna fråga experterna om han undrade något. Tränaren vill gärna ge något tillbaka till supportrarna på den fronten, även om det finns pass han inte vill ha några ögon på alls. Jansson menade att det snarare är problematiskt att journalister dyker upp, än att supportrar skulle störa.
Timman började bli sen – det fanns mycket att dryfta och ett behov av att göra det som sig bör, mellan fyra väggar och med högt i salongens tak. Innan mötet rundades av fick Jansson och Milojevic konkretisera det här med kravbilden. Är vi tillräckligt proffsiga? Ja, sa sportchefen, men vi kan alltid bli proffsigare. Att man vill skruva upp detta betyder inte att saker är dåliga nu. Kravbilden består i att aldrig vara nöjd. Tränaren tryckte framför allt på att konkurrensen i laget höjer nivån – när det blir påtagligt tajt om platserna i elvan blir alla 20 procent bättre, så ser processen ut. Ingen ska vara säker på att spela 25 matcher. ”Kraven är mycket högre än på min och Pablos tid. Jag spelade i Stockholm på 90-talet, då gjorde vi annat än att träna hela tiden”, sa Jansson avslutningsvis. Kvällen avslutades därigenom med ett garv i lokalen, som fick bli slutpunkt på sammankomsten vid 21.35.
Foto: hammarbyfotboll.se
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments