toggle menu

Resolut andra halvlek avgjorde mot Jitex

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 år sedan.

Hemmamötet med tabellfemman Jitex blev en odiskutabel trepoängare. De grönvita var bättre än de lila även de första 45, i synnerhet inledningsvis och avslutningsvis. Emma Jansson fick hål på Mölndal-gänget via en mönsterbrytande distansträff i 51:a. Efter 20 nervpillrande minuter ordnade sedan Emma Westin frisparken som June Pedersen knorrade dit. Pedersen spelade också fram då Alice Carlsson fastställde 3-0-segersiffrorna strax därpå. – Vi gör många bra saker under 94 minuter, säger assisterande tränare Ludvig Axelsson.

Hammarby ställde upp med samma elva i helgens 5-1-seger mot Lidköping och rivstartade. En första skaplig chans vände och vred Emilia Larsson sig till efter två minuter och en högerhörna, men Anna Larsson i JBK-målet stod pall. Sex minuter in vann Ellen Gibson boll på mittplan och spelade Carol, som snabbt förlängde ut till June Pedersen, som fick på en bra träff ur snäv vänstervinkel där keepern parerade.

Kvarten in kom Carol upp till synes perfekt vid Pedersens vänsterhörna, och nickade kraftfullt men tätt utanför stolpen ur första ytan. Fyra minuter därpå fick Bajen fram en dubbelchans – först fångade Pedersen upp Elsa Karlssons långa inspel och nådde Carol som inte fick träff på nicken. Det följande inkastet från höger togs emot av Emma Jansson och förpassades högt mot mål, men målvakten sträckte ut och tippade till hörna. Så såg det ut, fram till halvlekens mitt då spelet jämnade ut sig något. Jitex hade svårt att få till något vidare ordnat anfallsspel men hotade emellanåt i djupled, och vid hörnan i 34:e, då full kalabalik uppstod i HIF-målområdet tills Alice Carlsson kunde få till en befriande rensning.

Halvlekens slutminuter var Hammarbys. Emma Westins högerinspel gick retfullt, parallellt med och några decimeter framför mållinjen. På tilläggstid språngnickade Carol utanför vid ännu en hörna, och Hanna Lundkvist som dröjt sig kvar offensivt och besökte vänsterflanken serverade Jansson som direktavslutade tätt utanför första stolpen. Men 0-0 stod sig alltså till vilan.

Matchbilden var densamma i andra halvlek och då kom också målen. Inte sekunder in, då Pedersen tunnlade en motståndare och ryckte förbi nästa innan Westin fick halvträff på nicken vid inlägget. Men efter fem minuter. Då, just efter en småfarlig Jitex-framstöt, vann Larsson bollen mitt på offensiv planhalva. Carol tog vid och spelade Jansson, som fann för gott att nypa till – bortakeepern var halvdant placerad och då räckte en bra träff mot högra burgaveln till 1-0.

De följande 20 minuterna var nerviga, men kontrollerade. Jitex höll spelet skapligt väl uppe, och nykomlingen visade glimtvis varför man tills nyligen hade vittring på toppstriden. Ändå var det fortsatt Bajen som fick ut mest av sitt spel. Och med 20 kvar avgjordes matchen definitivt, med två snabba pytsar. Westin blev mållös denna afton men låg delvis bakom 2-0, då hon gått på genombrott och gjorts ner precis framför straffområdeslinjen. Vänsterläge för Pedersens vänster – och visst skickade hon upp bollen i första krysset med en fin böj.

Bara ett par minuter därefter assisterade Pedersen till 3-0. Jansson fick på en ny fin distansträff som målvakten sprattlade till på, och efter den följande högerhörnan fick Pedersen bollen åter av inbytta Helén Eke. Inlägget förpassades i nät av Alice Carlsson, med en nick från nära håll. Slutskedet präglades av lila humörtapp. Ett rött kort hade varken varit fel då Nora Rönnfors manglade Eke eller när Mona Chahrour satsade våldsamt mot Elsa Karlsson, men domarteamet nöjde sig med inkast respektive frispark.

De böljande slutminuterna bjöd också på varsin jättechans – Dajan Hashemis stolpträff efter förarbete av likaledes inbytta Ellen Wangerheim, och Britta Gynnings sylvassa reaktion för bibehållen nolla då ett bortaavslut ändrade riktning på såväl Gibson som Carlsson. Tre poäng – en optimal start på de tre dubbelmöten som avslutar årets upplaga av Elitettan.

Assisterande tränare Ludvig Axelsson om nionde raka tävlingssegern:
– Vi gör många bra saker under 94 minuter. Även om vi inte får hål på Jitex under första halvlek, så skapar vi flertalet chanser och är stabila bakåt. Vi har matchen under full kontroll. I andra fortsätter vi att ösa på och får på det sättet utdelning genom tre fina mål.

– Det är starkt av samtliga spelare att göra det som krävs i dag, och att vi fortsätter vara noggranna i allt det vi gör. Tjejerna ska ha stort beröm för det jobbet de lägger ner i träning och match just nu.