Säkert säkrad kvartsfinalplats trots chocköppningen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Bajen behövde en seger mot Dalkurd som inför matchen gjort klart att man ändå inte tänkte spela för oavgjort. DFF tog dessutom ledningen fem minuter in, men någon grönvit panik infann sig aldrig. Jeppe Andersen bombade in 1-1 och strax därefter gav Mads Fengers volley 2-1. Efter paus orkade inte gästerna – men gruppfinalen levde ändå i 85 minuter. Då fastställde Fenger 3-1, strax efter Muamer Tankovićs stolpstraff.

Ingen har missat att Hammarbys föregående cupmatch, 1-1 mot Eskilsminne, var ett rejält magplask. Naturligt då att det gjordes ändringar i elvan, även om det var en kollektiv uppryckning som grejade segern i kväll mot Dalkurd – och flertalet som var tillbaka från start här var ju förhindrade på grund av sjukdom då.

Hur som helst var David Fällman åter i mittlåset jämte Odilon Kossounou, och bredvid Jeppe Andersen på balansmittfältet tog Mads Fenger istället plats. Simon Sandberg var sitt vanliga frejdiga jag i högerkorridoren, Alexander Kačaniklić startdebuterade för Bajen framför honom, och på topp fanns Imad Khalili. Debut i tävlingssammanhang gjorde dessutom Jean Carlos de Brito (eller Jean kort och gott, som det står på tröjan) och Darijan Bojanic.

Alla dessa ändringar hann 11 000 i hemmapubliken knappt registrera innanför pannbenet, förrän Malkolm Moënza stegade runt till vänster och fick på ett inlägg som Robin Tranberg nickade i nät, ett avslut av… Philip Haglund-kaliber, som seglade in i bortre gaveln, bakom chanslöse Gianluca Curci. Detta redan efter fem minuter – men faktiskt hade Bajen kunnat inleda målskyttet. En fin aktion, nästan direkt på avspark, rullades upp av Muamer Tanković. Jeans precisa inlägg nådde Kačaniklić, vid bortre stolpen, som dock inte fick träff med volleyn. Och istället åkte alltså 0-1 upp på tavlan.

HIF trummade metodiskt på, men första 1-1-möjligheten i halvlekens mitt var slumpartad. Alexander skickade iväg ett högerinlägg som hamnade för nära målvakten men istället höll på att hamna i nättaket. Östersunds FK-värvade Andreas Andersson tippade till hörna – men landningen mot bortre stolpen med ansiktet först blev mindre angenäm.

Darijan försökte knorra in en frispark då ”Alex” gjorts ner två decimeter utanför straffområdet – men DFF-kulturbärarkaptenen Peshraw Azizi fick huvudet emellan. Istället blev kvitteringen, halvtimmen in, av ”inga krusiduller”-typ. Jeppe klev in från högersidan och avlossade en raket från 30 meter, rakt upp i Anderssons bortre kryss. Den fullträffen hade inte ens en groggy och blodig Joakim Wulff räddat.

Och därefter dröjde match- och gruppavgörande 2-1 bara sju minuter. Efter att ”Mujo” ordnat högerhörna åt Darijan möttes hans serve i bortre ytan, av Mads volley, vars studs i backen och upp högt invid första stolpen ställde Andersson. Läkarbehandlingen för målvakten innebar tre tilläggsminuter och Bojanic, som haft en jobbig första halvlekshälft men därefter måttade perfekta diagonalbollar över till Simon, var riktigt nära ett lika vackert mål som Andersens i den andra av dessa. Efter att ha vunnit bollen vid mittlinjen vrickade och kroppsfintade sig nyförvärvet ända in i straffområdet, men keepern lyckades sträcka ut och rädda skottet.

En tung matchutveckling för Dalkurd, och det skulle snart bli än värre. Andersson kunde inte spela vidare och Filip Anger – med bara en handfull Akropolis-seriematcher på meritlistan – fick ta plats framför de grönvita klacksektionerna. 23-åringen gjorde absolut inte bort sig, men medan det märktes att startmålvakten tagit lektionerna ihop med Aly Keita (på gott och ont), var det lika uppenbart att Anger inte gått den ”spela ur pressen”-kursen. Hammarbys grepp om matchen var i andra halvlek så resolut att det snarare var hemmalaget som gick för ett trots allt orealistiskt 6-1 (och seedning) än gästerna som jagade kryss.

Och ändå… så var det inte långt ifrån ett baklängesmål även i början av denna halvlek. Gianluca Curci fick bara halvträff på boxningen vid en hörna och Dillan Ismail kunde skicka andrabollen mot mål, men av flera grönvita i vägen fanns Odilon för att nicka undan. Men i övrigt var avancemanget aldrig hotat igen.

Leo Bengtsson och Nikola Djurdjić byttes in med halvtimmen kvar och Dalkurd kroknade ordentligt efterhand. Med kvarten kvar av ordinarie tid fick DFF – för andra mötet med Hammarby i rad – straff emot sig trots att förseelsen åtminstone påbörjats utanför linjen. Irfan Jasarevics fällning av Kačaniklić var tydlig och det gula kortet givet, men då Tanković prickade högra stolpen från elva meter skipades nog ändå någon slags rättvisa.

Just därefter drog Rawez Lawan på sig sin andra varning, efter att ha kapat Bengtsson bakifrån, och sedan kom också logiska 3-1. Återigen höll sig Fenger framme efter en hörna, som just inbytte Sander Svendsen skickade in, till synes intränat då Odilon mötte med nick i första ytan. Han fick dock inte styr på bollen, som Fällman bökade fram till den vikarierande balansmittfältarens andra mål för aftonen. Både Sander, Leo och Jeppe hann sedan med att vara nära att utöka ytterligare, men de målen har vi gärna tillgodo framöver istället, särskilt då lottningen utföll som den gjorde.

Statistik, Hammarby-Dalkurd 3-1 (2-1):
Avslut 31-5 (13-2)
På mål 6-3 (3-2)
I ramen 1-0 (0-0)
Hörnor 14-2 (7-1)
Frisparkar för 12-9 (3-4)
Gula 0-6 (0-1)
Röda 0-1 (0-0)