toggle menu

ANNONS

Samhällsmatchen tre år - nu tar vi nästa steg

Av Hammarby Fotboll, Publicerat för 3 år sedan.

För tre år sedan skapades Samhällsmatchen – ett sätt att samla alla Hammarby Fotbolls engagemang och initiativ utanför de kritade linjerna. Pandemin har påverkat och utmanat arbetet. Men också tvingat fram nya lösningar och nu när vi hoppas på ljusare tider finns alla möjligheter att utvecklas och växa ytterligare.

 

I samband med Samhällsmatchens treårsfirande släpper vi för första gången en hållbarhetsrapport där alla kan ta del av arbetet som utförs på Södermalm och i Söderort.

Alla i Bajenland skulle känna Hammarbys närvaro i sin vardag. Om det behövdes meningsfull fritid, inspiration i viktiga skeden i uppväxten eller livet, en knuff i rätt riktning när tillvaron inte blivit som man önskat eller hjälp ut i arbetslivet när den dörren varit svår att öppna. Då är det Samhällsmatchen som ska finnas där.

Genom fotbollen, med aktiviteter för unga och äldre, besök i skolor, arbetsmässor för såväl unga som äldre, trygghetsvandringar och nära samarbete med lokala aktörer är Samhällsmatchen ständigt närvarande i våra områden och även om en pandemi har inneburit en hel del utmaningar har den också tvingat fram nya lösningar och nya idéer. Nu när vi hoppas vara på väg mot ljusare tider och mer normala förhållanden är det mycket som går att ta med sig för att utveckla Samhällsmatchen.

 

Så vad händer egentligen nu? Några av nyckelpersonerna i Samhällsmatchen har ordet:

 

Abel Abraham, CSR-ansvarig Hammarby Fotboll:

– Det är oerhört mycket som jag är stolt över kring vårt arbete med Samhällsmatchen. Jag är stolt över att vi täcker hela Söderort och Bajenland och att vi är en rörelse för alla, oavsett kön, klass och etnicitet. Stolt över att vi pratar initiativ och inte projekt, då projekt som begrepp i större utsträckning är tidsbundet och jag är oerhört stolt över hur mycket vi lyckats bygga upp, tillsammans med alla människor i vårt närområde, på ett långsiktigt och organiskt sätt. Vi fångar upp äldre som söker jobb, unga som vill ha sommarjobb, fysisk aktivitet och social verksamhet för äldre, samlingspunkter och meningsfull sysselsättning för unga i söderort och närvaro i skolorna hos alla unga i Bajenland.

– Vi är verkligen en social spelare i hela Söderort som är här för att stanna i många år framöver och vill ses som en katalysator i den fortsatta utvecklingen av vår vackra stad.

 

Jeppe Andersen, lagkapten herrlaget:

– För mig handlar Samhällsmatchen mycket om att känna stolthet. Stoltheten i att får vara lagkapten i en klubb som gör så mycket utanför själva fotbollen. Man får mycket kärlek som fotbollsspelare i Hammarby. Samhällsmatchen ger oss en möjlighet att kunna ge tillbaka. Att kunna utnyttja vår position för att hjälpa andra i livet. Jag är väldigt tacksam över att spela i en klubb som kan erbjuda det.

 

Alice Carlsson, lagkapten damlaget: 

– Som spelare handlar engagemanget mycket om att vara en ambassadör. För UN Women, Barndiabetesfonden och mycket annat. Samhällsmatchen visar att Hammarby är en klubb som tar sin värdegrund på allvar och det gör mig extra stolt att vara lagkapten i en klubb som faktiskt arbetar för de sakerna man står för. Det är inte bara ord.

– Men min favorit är ändå skolbesöken. Jag älskar att få komma ut och träffa alla underbara barn i Söderort och ta del av deras fantastiska energi. Utöver att vinna fotbollsmatcher kanske det är det bästa med att spela fotboll i Bajen.

 

Mattias Fri, ordförande Hammarby Fotboll FF:

– Det här är en självklarhet för Hammarby. Vi är inte bara representationslag som vinner fotbollsmatcher, Vi är kärlek och gemenskap och en betydelsefull punkt i människors liv. Vi har en värdegrund som vi alla står för – och att vi agerar utifrån värdegrunden också.

 

Miro Hristov, projektledare:

– Samhällsmatchens spontanfotboll är en viktig del i vårt arbete med FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030; mål 3 och 8. Från att ha varit i en stadsdel i början av Samhällsmatchen uppstart har vi idag, tre år senare, växlat upp till att vara i nästan alla sex stadsdelar i södra Stockholms kommun, men har även varit i nära dialog för uppstart med grannkommunerna Huddinge, Haninge och Nacka. Då ska vi inte glömma att pandemin har satt sina spår. Vi har regelbunden kontakt med lokala aktörer i dom bostadsorter vi arrangerar spontanfotboll och vår förhoppning under läsåret 2021/2022 är att etablera vår spontanfotboll i alla stadsdelar* på södra sidan. Samhällsmatchens mål är att kunna erbjuda motionsfotboll i tio orter varje helg under vinterhalvåret, och däremellan bygga relationer med olika målgrupper med bollen som verktyg.

*Stadsdelar i södra Stockholms kommun: Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten-Älvsjö, Skarpnäck, Skärholmen, Södermalm.

 

Lama Abuiseifan, marknadsansvarig:

– Sedan starten av Samhällsmatchen har vi åstadkommit mycket och dragit igång verksamheter i stora delar av Söderort och på så sätt fått barn och unga i rörelse. Dessutom har vi skapat förutsättningar för att få flera i arbete med sommarjobb, extra jobb och fasta anställningar. Vi lever i en tid där initiativ som Samhällsmatchen behövs mer än någonsin då vi matas med rubriker som bygger känslan av en hopplös utveckling. Samhällsmatchen är en plattform som förenar, stärker och bygger individ och samhälle. Vi behöver fler engagerade partners som vill dra åt samma håll. Företag nationellt och lokalt har en avgörande roll att spela för att nå framgång i vårt arbete. Inom Samhällsmatchen kan man engagera sig på flera nivåer och vi är redo att fortsätta bygga långsiktiga hållbara partnerskap med företag som är framåtlutade och inte bara förstår sin roll utan också vill ta sitt ansvar för ett hållbart samhälle.

 

Axel Pershagen, kommunikationsansvarig:

– Hammarbys supportrar och partners ska se arbetet och känna stolthet över sin klubb. Såväl de lokala aktörerna som boende där vi verkar ska känna till oss och beslutsfattare ska inse värdet i vad Samhällsmatchen uträttar. Vi vill att det snackas om Samhällsmatchen på torget, i mataffären, på läktaren, på sociala medier, i styrelserummet och i Stadshuset. Vi når långt i dag men ska bli ännu bättre. 

– Pandemin har drabbat alla, även oss. Men den har också utvecklat oss enormt. Vi har tvingats tänka om och har genomfört direktsända arbetsmässor digitalt som precis som de fysiska varit välbesökta och gett fina resultat. Vi har även genomfört våra skolbesök digitalt. Vi hoppas ju givetvis att att samhället ska återgå till mer normala förhållanden inom kort och då kan vi ta med oss lärdomarna. Självklart ska mässor och besök bli fysiska men det hindrar inte att vi tar med oss det digitala. På så vis kan vi exempelvis genomföra skolbesök i Söderort med ambassadörer i andra delar av världen och själva besöka platser med våra förebilder som kanske är lite mer stängda för besök även utanför pandemier. Utmaningarna har helt enkelt utvecklat oss och nu kan vi ta nya kliv.

 

Här kan du ladda ner och läsa Samhällsmatchens hållbarhetsrapport

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS