Seger i stökigt genrep för damerna

Av Patrik Oscarsson, Publicerat för 7 år sedan.

HIF besegrade det nya Elitettanlaget Västerås BK 30 med 3-2 (3-0) i genrepet inför nästa helg. Det var tyvärr en riktigt stökig fotbollsmatch, i och med motståndarnas fula spel. Det finlir som ändå presterades stod Bajens damer för i första halvlek, då man också gick fram till en 3-0 ledning. Den andra lägger vi till handlingarna och ser nu istället fram emot premiären i Allsvenskan.

Det var Västeråslaget som startade pipigast och stressade Bajen med en mycket aggressiv press de första fem minuterna. Efter att Söderbönorna rett ut den första anstormningen, tog man över spelet. Redan i den sjätte matchminuten gav Julia Zigotti Olme Bajen ledningen. Tyvärr måste man konstatera att domaren redan tidigt tappade matchen och tillät Västeråslaget att hålla på med ett rent ut sagt farligt spel, vilket var starkt bidragande till det bristande grönvita spelet.

I den 14:e matchminuten utökade Olga Ekblom på ledningen till 2-0 efter en riktig drömpassning från Ellen Gibson. Hammarby dominerade det fotbollsspel som tilläts i första halvlek och 3-0 var resultatet efter ett fint samarbete mellan Anna Oskarsson och Julia Zigotti Olme, som fick sätta sitt andra mål för dagen.

Dessvärre blev Filippa Angeldahl skadad i den 40:e matchminuten och fick utgå. Tyvärr måste man nog tillskriva denna skada den bristande domarinsatsen och motståndarnas oslipade spel. Förhoppningsvis kan hon snart vara tillbaka i spel igen, för det märks tydligt att hon är viktig för Bajens centrala mittfält. Filippa ersattes av Madeleine Tegström.

– Ja, vad ska man säga om en sådan här match? Det är skillnad på att spela tufft och att spela fult och Västerås var på fel sida gränsen, med god marginal. Att vi vinner matchen känns nästan helt sekundärt, jag är mest nöjd med att vi inte får fler skador. På gårdagens allsvenska upptaktsträff var det tre olika lag som oberoende av varandra varnade för Västerås fula spel. Tyvärr är ju domarteamet alldeles för orutinerat för att kunna kontrollera matchen, så vi får lägga oss på samma nivå som Västerås, säger tränare Olof Unogård.

Till den andra halvleken gjorde Hammarby två byten: Patricia Kaldoyo byttes in i mål istället för Emma Holmgren, och in som forward kom Kajsa Sund istället för Frida Sjöberg. Den andra halvleken är tyvärr inte mycket att skriva om, kan man enkelt konstatera. Hammarby tappade spelet och greppet om bollen från avspark och det gav hemmalaget möjlighet att redan efter fem minuter reducera till 3-1. Ett hafsigt och bollsparkande spel i andra halvlek ledde också fram till att Västeråslaget kunde få in 3-2 när det var knappa 10 minuter kvar av matchen.

I den 60:e minuten gjorde Bajen ett nytt dubbelbyte då Oskarsson och Zigotti Olme gick ut och Astrid Larsson och Alma Nygren fick komma in. Tyvärr kunde Bajen inte få till något ordnat spel och därmed inte heller några farliga målchanser, under den andra halvan av matchen. Man kunde dock hålla ihop det hela och få med sig en vinst i denna sista träningsmatch.

– När vi tillåts spela fotboll tycker jag att vi gör det helt okej, men planen var liten och studsig, och i andra är ju spelarna skärrade och nästan rädda för att gå in i duellerna, för efterslängarna var som de var, säger Unogård. På ett individuellt plan fick vi några svar inför premiären, men som lag känns det tyvärr som en bortkastad match, på grund av Västerås fula spel.

Nu väntar en sista träningsvecka innan det är dags för den allsvenska återkomsten som sker med en bortamatch mot Eskilstuna United på bortaplan annandag påsk den 17 april kl. 17.00.

Matchfakta följer, men kan utläsas här sålänge.