Solid bortaseger mot norska tabelltvåan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Det blev klar vinst även i Bajens andra uppehållsmatch, då Toppseriens tabelltvåa Rosenborg stod som värdar på Koteng Arena i Trondheim. Matilda Vinberg serverade Ellen Wangerheim vid ledningsmålet strax innan paus, Adelina Engman fyllde på med timmen spelad då hon vackert skickade upp bollen bortre i krysset från vänster – och debuterande färska nyförvärvet Smilla Vallotto stod för förarbetet då Vilde Hasund fastställde segersiffrorna från halvdistans.

På fjolårets försäsong föll Hammarby med 1-3 mot Rosenborg nere i Marbella – i dag blev det rejäl revansch. Bajen var effektivt framåt och stabilt bakåt i 3-0-vinsten på bortaplan mot det norska topplaget. Precis som senast i segern mot BP vaktades buren av Moa Edrud, medan Emma Westin fortsatte som innermittfältare jämte Julia Roddar.

Och så kunde Eva Nyström, som fick en känning på uppvärmningen föregående helg, starta i mittlåset där Ellen Gibson åter återfanns. Nyström fick visserligen ont redan i första matchminuten, i samband med en offensiv hörna, men den här gången var smällen inte av allvarlig art. Träningsmatchen skulle såväl inledningsvis som fortsättningsvis präglas av hög intensitet och bra tempo. För grönvitt vidkommande handlade det inte minst om ett konsekvent och genomgående vägvinnande arbete i den tidiga pressen.

Tidigt var det dock det svartvita hemmalaget som skapade lägena. Efter tolv minuter fick Lotta Ökvist halvträff på en rensning i eget straffområde och Camilla Linberg kunde dra iväg en halvvolley från nära håll, där Edrud fick upp en näve och motade anfallarens skott. Fem minuter senare ordnade Ökvist i gengäld en vänsterhörna, där Hammarby-spelarna förgäves ropade på straff sedan Nyström gått omkull i boxen, en situation som såg 50/50 ut.

Bajen tog över alltmer efterhand i halvleken. Fem minuter innan vilan var Vilde Hasund nära att få kontroll på bollen för ett skott i fritt läge, sedan Matilda Vinberg stuckit in den i boxen. Ledningsmålet kom istället halvannan minut senare, via ett snabbt anfall. Alice Carlsson mötte Smilla Holmbergs passning och skickade iväg en djupledsboll i högerkorridoren. Därifrån kunde Vinberg betrakta Ellen Wangerheims löpning mot bortre ytan – och slå ett precist inspel som förvaltades med ett säkert skott från någon meter.

Till andra halvlek gjorde HIF förändringarna på kanterna, där Ökvist och Holmberg lämnade plats för Adelina Engman och Thea Sørbo, till vänster respektive höger. Efter en bra grönvit kvart, där Westin varit nära att hitta medspelares skallar med en fin frisparkslyftning, kom nästa dubbelbyte. Wangerheim och Vinberg fick då avlösning av Sara Kanutte och debuterande Smilla Vallotto, som ju blev klar för klubben så sent som i onsdags.

Redan i nästa matchminut var Vallotto involverad då Hammarby utökade sin ledning. Sørbo och Westin satte fart på bollen – som fick ytterligare skjuts då den 19-åriga norskschweiziskan tog lädret med in i offensiv tredjedel och utmanade. Det blev istället för en dragning en kort passning till Hasund, som fördelade lädret ytterligare till vänster. Där svarade Engman för matchens odiskutabla delikatess. ”Adde” tog emot bollen i straffområdeshörnet, lade den tillrätta för högerdojan och skickade helt enkelt upp den i bortre krysset.

Även matchens sista halvtimme skulle genomföras på ett övertygande sätt. Detta ”trots” att centrallinjen föryngrades ordentligt i 72:a, i och med bytet där Roddar och Westin ersattes av F19-duon Julia Krantz och Ida Gagnfors. Tre minuter efter Bajens tredje dubbelbyte kom ett tredje mål – Vallotto, som ju redan noterats för en hockeyassist (i landet där just pucklandslagen lades på is under gårdagen), forsade återigen fram centralt. Här valde hon återigen det korta alternativet till Hasund, som denna gång tog eget avslut. Det gjorde hon onekligen rätt i; halvdistansskottet placerades dit halvhögt invid högra stolpen.

Gibson lämnade med tiotalet minuter plats för Ebba Lilliehöök, som i likhet med sina F19-lagkamrater gjorde ett stabilt arbete. Rosenborg, som vi ska nämna även de föryngrade sitt manskap efterhand under de avslutande 45, var aldrig nära att ta sig tillbaka vare sig  spel- eller målmässigt. HIF kunde rentav ha vunnit med än större siffror. Med två minuter kvar av ordinarie tid slog Engman ett vänsterinlägg som Kanutte mötte med en nick – rakt i bortre stolpen.

Kollektivt var detta ytterligare en nyttig genomkörare i skuggan av världsmästerskapet. Och om Westins insats på innermittfältet var ett individuellt kvitto senast, så var Edruds stabilitet i spelet med fötterna kanske dagens; RBK ville gärna pressa lika högt som de grönklädda men hade ingenting för det. Väl åter i Sverige ansluter ju snart VM-spelarna och nog är Hammarby ett skapligt gäng även med fem sådana spelare frånvarande.

I den tredje och avslutande träningsmatchen inför försäsongen ställs Bajen mot seriekollegan Uppsala och nyss utlånade Bella Andersson på Studenternas. Matchen spelas redan nu på onsdag klockan 17.30.

Arkivfoto: Henric Wauge