Söndagsmatchen mot AFF vaknade i slutminuterna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Efter lördagens VW Cup-match mot Norrköping fick de som spelade lite eller inte alls ta sig an Assyriska FF på bortaplan i eftermiddag. Ljuspunkter i det kylslagna 2-2-mötet, där tre av målen föll på tre minuter i slutskedet, var förstås Johan Perssons återkomst på planen och den sena vändningen till ledning.

Bajen ställde upp med Giuliano Gatica i mål, då Tim Markström fortfarande är på väg tillbaka efter fotbesvär. U19-keepern bröt själv båtbenet i fjol och missade höstsäsongen, men debuterade här i A-sammanhang. Oliver Silverholt och Stefan Batan hade Joseph Aidoo och Marcus Degerlund innanför sig i backlinjen, och på innermittfältet gjorde Johan Persson efterlängtad comeback bredvid 16-årige ghananske gästspelaren Abdul Halik Hudu (”Rooney” eller tillochmed ”Rune” kallad). Leo Bengtsson höll till på vänsterflanken och Pa Dibba till höger, och på topp fanns Rômulo. Där skulle han haft sällskap av Isac Lidberg, som dock avstod efter att ha testats på uppvärmningen; en lättare smäll mot knät under gårdagen höll anfallaren från spel. Ersatte gjorde 17-årige Marcus Mitander.

Assyriska kom till spel med en backlinje och ett mittfält som nog är tilltänkt att vara ordinarie i Division 1 Norra, när det nedflyttade Södertälje-gänget får försöka koppla bort turbulensen kring ekonomin, medan man gör sig redo för tävlingssäsongen. David Durmaz tackades av i samband med kvalförlusten mot Norrby där hans tolfte A-säsong slutade i degradering, men har bestämt sig för att trots allt fortsätta ett år till. 35-åringen presenterades häromveckan tillsammans med jämnårige Andreas Haddad, den förre HIF-anfallaren som ju även var lyckosam på futsalplanen i Eriksdalshallen under den gångna hösten. Den kulturbärande duon blir givetvis viktig under året.

Durmaz startade i dag, medan Haddad är på väg tillbaka efter småskada. Haddads futsalkoppling var dock bara en föraning. På planen utmärkte sig Sebastian Holmqvist mest i AFF – den förre Jönköpings Södra-högeryttern som nätade på Bajen tre gånger om i enda grundserieförlusten, då iklädd Stockholm Futsal Club-dressen. Nu provspelade Holmqvist, som fyller 24 i morgon, för AFF – ihop med Victor Söderström, som avgjorde för moderklubben i Hammarby Futsals vinst mot IFK Nyköping i januari. Holmqvist fick iväg matchens första avslut, några meter över Gaticas ribba, men chansövertaget var rätt så stort för de i dag helgröna i en temposvag första halvlek.

Första möjligheten hade Mitander tolv minuter in, när han nåddes av Dibbas stickare ut till höger i straffområdet. Avslutet gick dock i förre Bajen-juniorkeepern Adrian Engdahls burgavel. Fem minuter senare tog Leo Bengtsson fart från vänster och skar inåt i planen, innan han såg Mitander ute till höger. Det här läget var bättre, men skottet blev lite tamt samtidigt som Engdahl kom ut fort. Halvvägs mot paus vände Rômulo bort bevakningen i vänstra delen av straffområdet innan han fick iväg ett rappt försök, där Engdahl dock klarade till hörna med en halvhög näve vid första stolpen. Silverholts serve blev farlig, Degerlund höll på att stöta bollen i nät då Assyriska-försvaret inte fick undan den, och kapades i samma moment – men domaren friade.

Halvtimmen in nådde Degerlund fram till Batan med uppspelet, när vänsterbacken tog sig hela vägen fram och forsade till avslutsläge, men sköt tätt utanför. Rooney hade skapligt med boll i början av halvleken men därefter blev det främst just långbollar, som det vitklädda hemmaförsvaret oftast enkelt tog hand om. Batan blandade och gav i dag; några minuter innan paus tappade han boll i ett kritiskt läge, varpå Söderström fick ett vasst läge – men sköt långt utanför och över. Bättre lyckades inte Bengtsson med det sista som hände innan paus; en företagsam central aktion följdes av ett missriktat skott.

Det hände alltså en del i slutfasen av första halvlek, men det gjorde det verkligen inte i första kvarten efter vilan. När den var avverkad hade i alla fall Persson fått en timme matchspel i benen, där han stundtals visat vägen i duellspelet, och även Mitander hade spelat färdigt. In kom U19-innermittfältaren Abiel Sequar och offensive lagkamraten Samouil Izountouemoi, vanligen anfallare men här (och i internmatchen) högerytter. Dibba gick därmed upp på topp. Efter fem minuter ledde ett missförstånd mellan Samouil och Oliver i fel del av banan, ytan framför straffområdet, till att AFF gjorde 1-0. Simon Strand, 23-årig vänsterback som startade alla Superettan-matcher utom två i fjol, tackade och tog emot – avslutet mot Giulianos bortre stolprot var keepern på, men inte tillräckligt för att mota det.

Även hemmalaget gjorde byten, och utöver målet var intensiteten inte riktigt där, förrän Hammarby lade in en högre växel sista tio. Ett fint anfall i 82:a slutade med att Pas skott täcktes i sista stund, och i nästa attack sköt Leo tätt utanför från halvmånen. Det blev Bengtssons sista försök för dagen, då han ihop med Rooney gav plats för Albin Hultin och Samuel Persson. Därmed var hela den unga bänken, utom keepern Tomas Wåhlin, luftad. Kvitteringsjakten fortsatte och med tre minuter kvar av ordinarie tid kom också 1-1. Aidoos uppspel skarvades av Izountouemoi till Persson den yngre, som fixade högerhörna och tog hand om den själv. När AFF efter vissa besvär rensat och andrabollen lyfts tillbaka mot straffområdets utkant stupade målvakten Elias Hadaya (ende pausinbytte spelaren) i duell med Bajens båda anfallare. Degerlund som dröjt sig kvar avstod från att försöka med skott själv, och täckte istället bollen tills Rômulo hann peta den åt sidan och lägga den i tom bur.

Redan knappa minuten senare tog dessutom Hammarby ledningen. Batan satte ånyo fart längs sin kant och hittade in från vänster, till Dibba som säkert direktsköt i nät, i målvaktens bortre burgavel. Det borde förstås ha varit segermålet, men Assyriska skakade fram en högerhörna i den andra och enda tilläggsminuten. Där nickade Degerlund olyckligt 2-2 i eget mål – utan någon AFF:are i närheten, men definitivt på kommunikations- och oturskontot, då 18-åringen i samma veva krockade med en medspelare. En stundtals avslagen tillställning fick alltså ett dramatiskt och ganska försäsongstypiskt slutskede.

Matchfakta finns här, och här kan du läsa direktrapporteringen.

Bild: hammarbyfotboll.se