toggle menu

Tappert men oskarpt Bajen föll i höstderbyt

Av Redaktionen, Publicerat för 7 år sedan.

Bajen föll med 0-1 mot tabellfyran Djurgården, inför 2074 runt löparbanorna på Olympiastadion. Uddamålsförlusten speglade händelserna väl, sett över 90 minuter, men när målet kom med 20 minuter kvar hade Hammarby varit hetare en stund. HIF får nu ta nya tag inför streckmatchen mot Kvarnsveden den 9 september – ett bra resultat där och chansen till revansch mot dom blårandiga 2018 ökar markant.

Hammarby fick till kvällens första målchans redan med två minuter spelade, när mittbacken Sejde Abrahamsson kom upp högst i första ytan på Filippa Angeldahls vänsterhörna, men nicken ämnad för bortre krysset gick i ribbans överkant. Den drömöppningen hade Söderbönorna varit betjänta av i denna derbyretur på bortaplan. Att DIF inte gick till pausvilan med en ledning på resultattavlan kunde Bajen tacka Emma Holmgren för – målvakten storspelade på nytt.

Däremot hade sista HIF-utposten flyt sex minuter in. Blårändernas tyska mittfältare Katrin Schmidt låg bakom skottläget för Madeleine Stegius – Holmgren kunde inte hålla direktavslutet, men Schmidt vinkades tveksamt av för offside när hon förpassade returen i nät. Cathrine Dahlström stack emellan med ett distansförsök som Murielle Tiernan styrde från nära håll och där isländska DIF-keepern Guðbjörg Gunnarsdóttir med en blandning av tur och skicklighet stod rätt, men annars var det hemmalaget som trummade på och skapade möjlighet efter möjlighet.

Lite drygt halvvägs mot pausvilan kvitterades det i ramträffar, när Djurgårdens högerhörna gick direkt i bortre stolpen. Efter att Ellen Gibson blivit liggande och behövt medicinsk tillsyn blev tilläggstiden i halvleken två minuter, och med 47.07 på uret stack Schmidt in bollen – som Hammarby varit långt ifrån tillräckligt resolut med att skicka åt Häcklefjäll – till Tempest-Marie Norlin. Helt fri med Holmgren bara sju-åtta meter från mållinjen kom DIF-anfallarens avslut snabbt, men målvaktens reflexer övertrumfade det, och 0-0 stod sig.

Bajen stod inledningsvis upp betydligt bättre spelmässigt i andra halvlek, och piskades fram av några hundra på sektionerna för gästande publik; läktarmatchens utgång gick åtminstone i Söder-favör. Och det var inte långt ifrån att de tre poängen som det gjordes upp om på Olympiastadions gräsmatta hamnade rätt, de också. Det hade varit en lika stor skräll som vårtriumfen mot Rosengård, och var nära när en DIF-back räddade på egen mållinje. Och även när Gibsons långa uppspel direktvrickades med skallen av Julia Zigiotti – tätt utanför bortre stolproten.

Istället ställde Djurgården om framgångsrikt, två minuter efter dubbelchansen. Schmidt vann luftduellen mot Abrahamsson i mittcirkeln, och skarven fångade Mia Jalkerud upp. Alexandra Lindberg lämnades allena med henne och med Hanna Lundqvist – och den här gången kunde Holmgren inte stå emot vid friläget. Den just inbytta anfallaren tog emot till vänster i straffområdet och rullade säkert dit 1-0.

20 minuter återstod av ordinarie tid, och det kan man ju hinna med en hel del på, men Hammarby som inte agerade tillräckligt distinkt fick inte till sin forcering och de riktigt heta kvitteringslägena uteblev. Dahlström testade Gunnarsdóttir i 93:e, men sköt alltför rakt på, och den svidande förlusten var ett faktum.

Bajen får nu rikta in sig på ytterligare en hemmamatch av slutspelskaraktär. Kvarnsveden, närmast under nedflyttningsstrecket, kommer till Zinkensdamm lördagen den 9 september. Observera att avsparkstiden flyttats fram till 16.00. Köp biljett här!

Statistik, DIF-HIF 1-0 (0-0):
Avslut totalt 16-5 (10-2)
På mål 11-3 (5-1)
I ram 1-0 (1-0)
Hörnor 9-2 (4-1)
Frisparkar för 10-4 (5-4)
Offside 4-2 (3-1)
Gula kort 0-2 (0-0); Sjöberg (första i år), Angeldahl (tredje)