U19: Bajen föll i slutminuterna – "Pendeln svänger över"

Av Redaktionen, Publicerat för 6 år sedan.

Eftermiddagens bortamöte med Trelleborg i U19-slutspelsserien slutade med förlust, efter straffmål för hemmalaget i slutminuterna. Samouil Izountouemoi gav Bajen ledningen, men TFF utjämnade innan paus och vände alltså till 2-1. – Vi är ordentligt bättre första 35 minuterna och de är bättre sista 20-25. Däremellan är det jämnt, fast med en pendel som sakta men säkert svänger åt deras fördel, säger tränare Lukas Syberyjski.

Hammarby skaffade sig ett övertag redan från avspark, genom att centrallinjen lyckades med det mesta – David Nilsson vann mittfältskamperna, Albin Hultin klev fram med bollen ur mittlåset och Olle Edlund låg bakom genombrott åt olika håll. När återerövringen dessutom satt som en smäck, var Samouil Izountouemois ledningsmål redan elva minuter in logiskt.

Trelleborg pressades konsekvent ner till höger i försvaret, och därifrån hade skåningarna svårt att spela sig framåt i banan. Men efterhand började Bajen göra det alltför svårt för sig; man höll sig inte till det som uppenbarligen fungerade fint, och ville istället krysta fram ett mer varierat anfallsspel med högre svårighetsgrad i kombinerandet. Under en tiominutersperiod innan paus kunde TFF utnyttja detta. Den tredje bolltappsbjudningen innebar ett tredje friläge, och då kunde inte Edrisa Bojang stå emot längre; Emil Johansson gjorde 1-1. Det kunde också ha blivit än värre innan halvtid – HIF förlorade närkamperna och de blåvita växte nästan bokstavligen.

Inför andra halvlek var det tydligt vad som sagts i Bajen-lägret. Enklare anfallsspel och fler bollar mot anfallsduon Jake Larsson och Kevin Jarrett, som tampades med en ganska högt stående backlinje. Inledningen klaffade, men sedan gick mönstret från slutfasen av första halvlek igen. Trelleborg spelade sig ur pressen bättre och bättre, vilket gav dem ett mer etablerat anfalls- och passningsspel än det grönvita. När bollen väl var i Hammarbys ägo brast tålamodet.

Till slut blev det redan nämnda närkampsspelet också avgörande. Genom det vann TFF hörnor och frisparksmöjligheter att lyfta in bollen i boxen. Bojang räddade avslutet från nära håll vid just en hörna i 85:e, men då hittade domarteamet istället en knuff framför honom, och beordrade elvametersspark. Straffen satte Haris Brkic dit, och även om Bajen sedan hade ett par halvchanser i försöket att forcera inför 15-talet högljudda Skånebajare, så vann Trelleborg rättvist den här gången.

HIF-tränare Lukas Syberyjski ser så här på dagens förlust:
– Vi är ordentligt bättre första 35 minuterna och de är bättre sista 20-25. Däremellan är det tämligen jämnt, men det är en pendel som sakta men säkert svänger åt deras fördel, för att de accepterar matchbilden och därifrån förändrar den. Det är en imponerande disciplin.

– De är tekniskt skickliga i duellspelet och får till slut en fördel på den smala och korta planen. Chansmässigt är det skapligt jämnt, kanske att det faktiskt är visst övertag för Trelleborg i slutändan. Att vi ser ut som en rund miljon första halvtimmen, det spelar ju i slutändan mindre roll. Matchen spelas över nittio minuter.