U19: Bajens tålamod förgäves – 1-1 mot ÖSK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Fyran HIF tog emot femman ÖSK på Kärrtorps IP, och matchen slutade också oavgjort, 1-1. Spelmässigt hade man dock kunnat tro att mer än nio poäng skiljde mellan lagen i Bajens favör – men Örebro kvitterade i 26:e och mer än Olle Edlunds tidiga ledningsmål blev det inte, trots mängder av chanser. – En bra arbetsinsats och prestation, där det enda som tyvärr saknades var 2-1, säger tränare Klebér Saarenpää.

HIF tog 25 av 27 poäng på de nio första omgångarna. På de nio följande är facit sju poäng. Säsongsinledningen gör att Bajen fortfarande har kontakt med de två semifinalplatserna i tabelltoppen, och därmed blir det ofrånkomligt att inleda så här, efter ännu ett poängtapp. Samtidigt märktes i princip ingenting av den deppiga resultatraden i dagens 1-1-möte med seriens femma, Örebro. Det skulle vara skärpan i de absolut avgörande momenten framför motståndarmålet i så fall, men sättet som Hammarby spelade sig fram till mängder av målchanser är i sig ett trendbrott.

Man har vant sig vid att det blåser på Kärrtorps IP, men den här gången kunde matchen knappt sparkas igång, eftersom bollarna som skulle ligga redo för inkast blåste över linjen. Det störde inte Bajen nämnvärt, och redan tre minuter in kunde Olle Edlund pricka in 1-0 högt och otagbart i Gustav Francks första hörn, efter att Elias Durmaz tagit sig runt till höger.

Mer skulle ÖSK-målvakten dock inte släppa förbi sig, och därmed räckte 1-1-målet i 26:e till en bortapoäng. Det släppte Hammarby in på en högerhörna, där den första nicken räddades av anfallaren Marcus Mitander på mållinjen, men returen förpassades enkelt i nät av Kevin Johansson. Som en viss Nanne Bergstrand sa är ju fasta situationer en del av fotbollen, även om få nog börjar lira för den sakens skull, men ändå speglade 1-1 knappast halvleken. Närmast att ge Bajen ledningen åter var Samouil Izountouemoi, efter den här attacken på ett tillslag och volley i 45:e:

I andra halvlek var det, bortsett från två starka räddningar av Tomas Wåhlin i det grönvita mål när Örebro kontrade (bland annat på Rodin Deprems friläge halvvägs till full tid), Hammarby mot ÖSK-försvaret och Franck. Wåhlin, långa stunder helt sysslolös, hojtade åt lagkamraterna att ha tålamod. Och normalt hade det varit en helt korrekt rekommendation, men bollen ville inte in. De svartvita höll emot samtidigt som det också saknades en hel del skärpa, men spelar Bajen så här på offensiv planhalva framöver kommer det garanterat att åter rassla till desto mer på poängkontot.

Minut 93 och 94 blev symptomatiska för dagen:

Och du kan se tiotalet chanser här – emellanåt gör fantasin i upprinnelserna det väl värt frustrationen över missarna…

Saarenpää om 1-1-matchen:
– Matchbilden får vi dit vi vill; de får starta med boll och sedan är vi aggressiva i vår press, när vi går på och vinner boll på rätt ställen på planen. Vi får möjlighet att snacka ihop oss i pausen, för att hålla fast vid den offensiva planen, att spela mot deras mittbackar så mycket som möjligt. Vi dominerar den andra halvleken och skapar tillräckligt för att kunna vinna, men det vill sig inte i dag. Ändå en bra arbetsinsats och prestation, där det enda som tyvärr saknades var 2-1-målet.

Statistik, HIF-ÖSK 1-1 (1-1):
Avslut totalt 18-7 (8-4)
Avslut på mål 11-5 (5-3)
Frisparkar för 12-7 (4-4)
Offsidelöpningar 3-4 (2-3)
Hörnor 8-9 (4-3)

Ytterligare matchfakta följer. Nästa match: Sollentuna på bortaplan, nästa lördag 14.00.