U19: Tio man i 89 minuter för svårt i Täby

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

HIF drabbades i kväll av sitt tredje röda kort på fyra matcher, och när utvisningen här dessutom kom efter bara en minuts spel, så orkade man inte stå emot tabelltrean på Tibblevallens naturgräs. Bajen stod för en bra andra halvlek, men lyckades inte vinna den, och 0-2-pausunderläget stod sig. – Vi sa i pausen att vi skulle hålla huvudet högt och det gör vi verkligen, säger Klebér Saarenpää.

Det var dukat för toppmöte i norra U19-Allsvenskan i soliga men midsommarruggiga Täby, men den på sina håll ojämna naturgräsmattan på Tibblevallen ställde omgående till det för Hammarby. Samouil Izountouemoi, ytter i dag precis som i onsdagens A-lagsdebutinhopp, skulle spela hem mot mittbackarna Mattias Wedin och Adnan Vrana. På detta ovana underlag blev passningen alldeles för snål, och Wedin tvingades riva omkull Max Törnblom som hann emellan. Rött kort efter 80 sekunder, och dessutom ett vasst frisparksläge, något till höger och metern utanför straffområdet. Jacob Planell sökte bortre krysset, men Tomas Wåhlin var med på noterna och klarade till hörna. Bajen-målvakten skulle bli rejält sysselsatt i en halvlek där Täby hade tio avslut mot inga för de grönvita.

Albin Hultin fanns med på bänken, men efter 84 A-lagsminuter i förrgår var det inte läge för ytterligare 89, och istället klev defensive mittfältaren David Nilsson ner bredvid Vrana. Nilsson låg bakom Hammarbys enda halvchans i halvleken, när han tio minuter in och efter en stark brytning tog med sig farten vidare och klev förbi ytterligare två svartblå, men försöket att nå dagens spjutspets Kevin Jarrett i djupled fastnade på siste försvarare. Tre minuter senare vred högeryttern André Alsanati olyckligt till tummen i en duell, och bytte kant med Izountouemoi för att ha närmre till att rådgöra med Bajens bänk om fortsättningen. Dialogen landade i ett byte i 25:e, där Elias Durmaz ersatte.

Ytterligare tre minuter därpå tog Täby ledningen. Wåhlin rusade ut och fick frispark emot sig, nere mot kortlinjen, till vänster om sitt straffområde. Keepern såg sedan ut att komma upp perfekt vid lyftningen, men kommunikationen med Vrana klickade, och hopslaget gav David Bostrand öppet mål från nära håll. Hemmalaget fortsatte att förvalta sitt numerära överläge och 2-0 i halvlekens slutsekunder var inte ologiskt, men desto mer opsykologiskt. Täby rann igenom till höger och virkade dit ett avslut från höger, utom räckhåll för Wåhlin, vid dennes bortre stolprot.

Hammarby nötte på under hela den andra halvleken, men utan att få utdelning. Det kunde för all del Täby också ha fått, men efter de där 0-10 i avslut i hemmalagets favör i första halvlek speglade 7-6 i försök för de grönvita i andra halvlek händelserna väl. Matchens enda ramträff stod dock Planell för; en halvvolley rakt i Tomas högerstolpe med halvtimmen kvar. I nästa moment var Täbys Carl Johan Hedberg en smått generös domarbedömning ifrån att ordna jämna nummer på planen, när han vräkte omkull Durmaz i en omställning, med ett stort mått av cynism. Abel Girma, den hårt arbetande mittfältaren som hade en högre central position i andra halvlek, var vid flera tillfällen nära att rinna fram till en avgörande sistapass – men Bajen-chanserna lät vänta på sig.

Den första saftiga kom i 64:e. Kevin tog sig runt till vänster och hittade Elias, som fint förlängde vidare mot Samouil i bortre delen av boxen. Direktavslutet motades av Jonatan Åsén, men HIF hade fått vittring. David Rylander ersattes av Alex Douglas i 65:e, och fem minuter senare stod den välväxte U17-mittfältaren för en fin vändning och lyftning mot Izountouemoi, som dock fick frispark emot sig framför mål. Täby slog mest långt, i gapet på Vrana och Nilsson, som rimligt nog i reduceringsjakten tog risker när de ofta mötte långbollarna med direktuppspel. Ett sådant från Nilsson togs emot med fart av Girma i 73:e, och Durmaz tog vid när han avancerade in från vänster, men utan att kunna överlista Åsén med avslutet.

Kort därpå ordnade Jarrett också ett frisparksläge i halvmånen efter att ha vridit runt och gjorts ner, där vänsterbacken David Alm hoppade över och det istället blev Durmaz som drog till, men skottet fastnade i muren – ett mål där hade förstås behövts. Otis Unda Toivio hade ersatt Girma med knappa kvarten kvar, och var riktigt nära att reducera i 82:a. I ett klappklapp-anfall från höger släppte Elias vidare till överlappande Otis, som avslutade från nära håll, men även här stod Åsén i vägen.

Girma fick vackert bandybytas in igen i 84:e och löpa vidare, då Jarrett stukat foten. Och även kollektivt arbetade Bajen på matchtiden ut, men förgäves. Sista möjligheten uppkom när Alm skapade utrymme åt Izountouemoi att skära in i banan – och han väggade med Abel till ett fint avslutsläge, men fick inte fart på skottet. Det ville sig helt enkelt inte, och Täby är i kraft av dagens vinst i sexpoängsmötet bara poängen bakom inför sommaruppehållet. Efter 3-3 borta mot BP i seriepremiären tog Bajen åtta raka segrar, men på de fyra senaste matcherna har det alltså blivit tre poängtapp – vilket förstås delvis hör ihop med de tre utvisningarna, i synnerhet i kväll.