U21: Förlust i Norrköping för ungt Bajen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

Hammarby kom till spel med Rômulo, Dusan Jajic och Tim Markström samt gästspelande Markus Pavic, men i övrigt U19-betonat. Det höll i en halvlek borta mot tabelltrean Norrköping, som hade sju A-spelare i elvan. Bajen hade svårt att komma till farligheter mot David Mitov Nilssons backlinje. Med knappa timmen spelad fick dock IFK hål på HIF och gick till sist ifrån till 3-0. – Över 90 minuter var motståndet bättre i dag, konstaterar Pablo Piñones-Arce.

Ett nytt namn dök upp i Hammarbys backlinje, till vänster, där 21-årige österrikaren Markus Pavic tog plats. Bredvid sig hade han tre U19-backar, och Dusan Jajic på mittfältet omgavs även han av U19-spelare, medan Rômulo sällskapade med Marcus Mitander där framme. Det är också värt att nämna att varken Samuel Persson, Mattias Wedin eller Mitander spelade från start i förrgår när Bajen vann ungdomsderbyt borta mot Djurgården. Samtidigt ställde Norrköping upp med en ren A-backlinje framför skadecomebackande David Mitov Nilsson, och dessutom med Andreas Hadenius och Simon Skrabb längre fram i banan – att HIF skulle få det tufft var ganska givet.

I första halvlek höll ändå Hammarby spelet uppe rätt så bra långa stunder. Kvarten in stod Wedin, som spelade fram till Mitanders segermål på Hjorthagens IP i lördags, för ett fint uppspel där anfallet slutade med direktskott från Jajic – högt över, men en bra sekvens. Skapligt nära var det också när Marcus stal ett felriktat IFK-crossförsök vid mittlinjen och lät Samuel Persson, högerytter för dagen, hitta Rômulo i djupled. Eric Smith missbedömde bollen helt, men lyckades sedan tränga brassen ur läget och täcka till inspark. Närmast för hemmalaget var U17-yttern Casper Frisk, som prickade Tim Markströms högerstolpe efter en diagonalboll från Hadenius.

Bajen öppnade den andra halvleken frimodigt, och bland annat hade Persson en nick där Mitov Nilsson tvingades till en ganska kvalificerad räddning. I den andra aktens upptakt ersattes också Elias Durmaz av André Alsanati. Pavic tog hand om de fasta situationer som Bajen vaskade fram, och närmast att resultera var en hörna där mittbacken Albin Hultin nådde högst, men utan att sätta Mitov Nilsson i större bryderier än när han krockade med sin stolpe.

I minut 58 tog Norrköping ledningen när pausinbytte P-landslagsanfallaren Manasse Kusu fick på ett skott från vänsterläge i straffområdet som Markström inte lyckades få tag i. Simon Skrabb var sedan nära att utöka nästan omgående, men då klarade Tim. Dock var han maktlös i 66:e, när Nikola Tkalcics tog sig runt Persson till vänster och gav finländaren ett enkelt avslutsläge från nära håll. Mitander höll på att replikera direkt på avspark, med en fyndig lobb över Mitov Nilsson, men bollen smet över – och med det gick luften ur matchen.

Det enda ytterligare reduceringsläget hade Rômulo med 20 minuter kvar, men avslutet blev för tamt och rakt på keepern. U17-lagets Otis Unda Toivio ersatte Marcus på topp mot slutet och stod för ett rivigt inhopp, men Norrköping kunde utöka till en tremålsseger med fem minuter kvar, kort efter att Markström stött undan bollen med vid Khaled Qasems omställningsfriläge. Ett inspel från höger ämnat för Skrabb vid bortre stolpen bröts i eget mål av Albin, och 3-0-vinsten för hemmalaget fastställdes.

Piñones-Arce summerar eftermiddagens match:
– Vi står upp bra i första halvlek även om vi inte skapar så mycket framåt. Den andra startar vi bra och stabilt, fram till deras 1-0-mål då vi släpper in en boll som Tim vanligtvis tar. Vi skapar fler lägen än i första halvlek, men Norrköping är helt enkelt vassare än oss i dag. De löper mer, framför allt offensivt, och spelar sig fram till bra chanser. Dock är det tafatt försvarsspel när Norrköping väl gör sina mål. Över 90 minuter är motståndet bättre.

Matchfakta följer, men kan utläsas här.

Härnäst är U21-uppgiften, i jakten på att återskapa kontakt med slutspelsstrecket, jumbon Örebro på bortaplan. Matchen spelas redan nu på onsdag, med avspark 18.00 på Behrn Arena.