U21: Svendsens och Barnys mål säkrade seriesegern

Av Mattias Jansson, Publicerat för 6 år sedan.

U21-final väntar efter dagens 4-3-bortavinst mot BP, där Sander Svendsen och Junes Barny blev tvåmålsskyttar. Hammarby dominerade första halvlek fullständigt. Efter paus dröjde sedan Svendsens ledningsmål bara 44 sekunder. BP replikerade, innan Bajen gick ifrån till 3-1-ledning, och det såg då avgjort ut. Men BP tog sig tillbaka igen, och för den säkrade höstseriesegern blev Barnys 4-3-balja i 82:a avgörande.

Brommapojkarna hade gått rent i det man hunnit med att spela av höstserien – men efter vinsterna mot Gefle, AFC Eskilstuna och Sirius blev dagens grönvita motstånd övermäktigt. Segersiffrorna borde ha blivit större; BP bjöds tillbaka in i matchen efter att Hammarby gått ifrån till 3-1-ledning, men i denna tidiga eftermiddagsmatch var förstås de tre poängen och spelarnas matchminuter huvudsaken.

Efter för dagen beigetröjade BP:s avspark tog man sig till en halvchans direkt då Marko Nikolić sökte höstlånet från Start, Kristján Flóki Finnbogason, men Mattias Wedin som ihop med mittbackspartnern Albin Hultin utgjorde Bajens enda U19-lagsinslag läste passningen. Första HIF-läget uppstod också snabbt, när Sander Svendsen nöp till från nära håll efter Imad Khalilis högerhörna, men Rasmus Emanuelsson – bäst på plan i första halvlek – reflexräddade.

Halvvägs mot paus låg Leo Bengtsson bakom nästa vassa möjlighet, efter att på karaktäristiskt maner ha kroppsfintat sig förbi Rasmus Alm och Martin Rauschenberg, men den danske mittbacken hann täcka Khalilis skott. Minuten därpå skarvade Khalili till höger och Mats Solheim, vars inlägg nådde Svendsen i bortre ytan av straffområdet. Norrmannen försökte placera skottet tillbaka i första krysset, men det blev något för högt. Bengtsson testade Emanuelsson med en volley från nära håll, Albin Hultin nådde högst men utan att hitta rätt med nickarna vid en dubbelhörna, och trycket var bastant.

Halvtimmen in friställdes Leo av gårdagens huvudrollsinnehavare, Kennedy Bakircioglu, men också Bajens tredje skott på mål räddades starkt – precis som det fjärde, då Sander kunde ha ordnat straff men stod upp och spelade Abdul Halik Hudu som nöp till direkt. Och som det femte, när Svendsen ordnade ett friläge för Bengtsson men där luckan mellan benen täpptes igen. HIF hade också elva avslut mer eller mindre tätt utanför och över, men fick gå till vila med 0-0.

Till andra halvlek ersattes Bakircioglu av André Alsanati medan Hampus Söderström fick axla en ovan mittbacksroll då Hultin byttes ut; i U19-kampen om SM-titeln väntar snart en lång resa till Trelleborg och Vångavallen. Bara 44 sekunder efter avsparken hade Hammarby överlistat målvakten. Oscar Krusnell återerövrade ända inne i offensivt straffområde, och spelade Bengtsson, som förlängde till Svendsen – vars säkra avslut gick i nät. Kvitteringen dröjde sedan bara någon minut. Davor Blažević klarade då Finnbogason bjöds på ett friläge, men fick vittja nätet i nästa sekvens, efter samme avslutares nick då Eric Omondi stått för inlägget efter ett nytt bolltapp.

BP hade ett annat bolltempo än under första halvlek, då man bara fått fokusera på att försöka ställa om, men Bajen återtog snart ledningen och sett till hela matchen dittills var det lika logiskt att 3-1-bollen satt där bara en minut senare. I 58:e förde Junes Barny boll i en kontring och spelade, osjälviskt men fullt rimligt, i sidled för ett enkelt Svendsen-avslut. Och nästa gång Hammarby vunnit innehavet for Alsanati fram till höger – Barny drog till direkt vid inspelet, precist invid första stolpen, från 17-18 meter.

Här borde det ha varit avgjort. HIF-pressen bet gång på gång mot ett hemmalag som ju behövde kryss för att ha serieavslutningen i egna händer, men symptomatiskt nog blev det farligt direkt, när BP för första gången på länge spelade sig ur. Omondi skulle bara placera dit reduceringen, men Wedin hann dit för att bryta i absolut sista stund

Matchbilden blev allt hafsigare i takt med flertalet hemmabyten. Med 20-talet minuter kvar föryngrade också Bajen sitt manskap; Alex Douglas som häromveckan flyttats upp i U19-laget ersatte Wedin medan en Jake Larsson i god målform för samma gäng kom in istället för Khalili. Dock var det slarv på annat håll som bjöd BP tillbaka in målmässigt. Douglas täckte i förstaläget med kvarten kvar, men andrabollen kunde Finnbogason glidtackla förbi Blažević. Och då tio minuter återstod gjorde BP 3-3 via en halvvolley, då Emre Erdogdu tappats bort till vänster i straffområdet.

Sista ordet blev ändå Barnys. Brommapojkarna gick i lika hög grad för ett segermål, och Sander kunde driva centralt i en omställning. Med sig till höger hade han alltså Junes, och hans välriktade skott tillbaka invid Emanuelssons bortre stolpe innebar vinst. Men det behövdes också en Söderström-brytning då Hammarby släppt till ett onödigt tre mot tre-läge sekunder innan slutvisslan, för att seriesegern kunde firas.

Offside 4-2 (3-1)

Ytterligare matchfakta finns här. Och matchen kan ses i sin helhet på den här länken.

U21-finalen är planerad till slutet av oktober. För motståndet står ettan från södra U21-serien. I nuläget, då två omgångar återstår där, är Häcken i täten trots att det i dag blev en missräkning i form av 1-1 mot Öster.

Arkivfoto: Therese Back och Bildbyrån