Volkswagen Stockholm Cup: Ny målfest i det vitblå mötet

Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.

I kväll möttes HJK och Norrköping på Tele2 Arena. Vi kan konstatera att den första upplagan av Volkswagen Stockholm Cup är målglad – och att finländarna föredrog andra halvlek. I tisdags vände HJK 0-2 till 3-2 mot Bajen, och nu gick “Peking” enkelt ifrån till hela 0-4 innan paus, vilket “Klubi” sånär hämtade upp. Men närmre än 3-4 kom inte HJK. Nicklas Bärkroth hade lekstuga i första akten och Hammarby behöver vinna med två mål på lördag för turneringsseger.

Det hela liknade alltså tisdagens match – resultatmässigt. När det gäller spelet var det som att HJK befann sig på Viking Lines nionde bildäck, i en första halvlek som bara var två minuter gammal när Nicklas Bärkroth gjorde 0-1. Fem minuter senare rann Bärkroth, som fick fritt fram på sin högerkant, igenom igen och hittade Sebastian Andersson i boxen – 0-2.

Ytterligare fem in var nigerianske mittbacken Faith Friday Obilor decimetern ifrån att reducera med nick på hörna, men tiotalet sekunder därpå slog han en rejäl indianare som siste man, och Kalle Holmberg kunde fri med Thomas Dähne utöka. IFK hittade rätt mest det mesta, från presspelet till kombinationerna. 0-4 hamnar på oturskontot då Niclas Eliassons skott styrdes i en backrygg och i nät i 37:e, men siffrorna var ändå närmast i underkant.

Och på tal om underkant, så kunde mittfältaren Sebastian Dahlström sätta dit 1-4 för HJK, i 53:e och via ribban. Då, snarare än från avspark i andra halvlek, taggade finländarna till rejält. 2-4 gjorde Dahlström redan i 57:e, inte olikt Eliassons studsmål. Även detta avslut ändrade riktning två gånger om, från ett centralt läge. 18-årige ghananen Mensah Evans, som träffade stolpen mot Hammarby, var nära att hitta rätt även i kväll. Den andra av två riktigt vassa aktioner med avslut som Michael Langer i Norrköpings bur inte kunde hålla ledde fram till hörnan i 70:e, som kraftfulle Moshtagh Yaghoubi slog och den i första halvlek olycksalige vänsterbacken Juha Pirinen nickade in.

Alfredo Morelos tog sig därefter till ett friläge, men Langer klarade. Vassare lägen kunde HJK inte skaka fram, men sammantaget påminde andra halvlek mycket om den mot HIF. Finländarnas offensiv påminde långa stunder om Häckens i fjolårets möten med Bajen. Slutfasen bjöd på desto mer heta känslor, med betydligt högre halt tuffa närkamper och käbbel efter avblåsningarna än i tisdagens match. Tolv mål har gjorts på de inledande matcherna i turneringen – samtliga i målburen nedanför den södra läktaren.

Mer fokus på Norrköping blir det i fredagskvällens motståndarkoll, inför sista matchen i Volkswagen Stockholm Cup, där Hammarby vid en tvåmålsseger tar hem turneringen. Avspark: lördag klockan 12 på Tele2 Arena. Här köper du biljett!

Bilden: Rooney och Joseph Aidoo med Inter Allies-polaren Evans, av hammarbyfotboll.se