(1:3)

Hammarby

Hammarby

45 fina minuter räckte till tre poäng i Nyköping

Första 45 var det klasskillnad på Rosvalla, och Bajen hade 3-0 – men i tilläggsminuten reducerade ”Bissarna” på frispark. Från mitten av andra fick hemmalaget även dit tvåan, och kunde jaga kryss med en man mer. Då det blev alltför spännande mot gänget från Norrettan kändes trepoängaren först lite fadd, men när rapporterna kom från Östersund om 2-1 mot Varberg i 94:e smakade den desto bättre.

Vid idrottskomplexet Rosvalla i den sörmländska residensstadens södra delar har en konstgräsplan relativt nyligen lagts till den ganska mysiga ordinarie fotbollsarenan, och då vi fortfarande är i mitten av februari hade nog hemmaklubben BIS ordnat med mobila läktare. Där packade 2800 ihop sig, och med hög stämning samt strålande sol växte de grönvita vårkänslorna framemot avspark. På planen svarade Bajen upp med riktigt vassa 45 inledande minuter, där klasskillnaden på två divisioner blev övertydlig. Därefter släppte laget alltså ifrån sig initiativet, men vi ska börja i den sköna änden av historien.

Där var årets första tävlingsmatch bara två minuter gången, då tävlingsdebuterande Jiloan Hamad bjöd på en tvåfotare som gjorde bort två rödblå, och sedan hittade Arnór Smárason ute till höger. Islänningen spelade i dag på topp bredvid Pa Dibba, men lyckades här inte riktigt hålla bollen i spel – annars hade landslagskompisen Birkir Már Sævarsson fått fri gata mot Edvard Setterberg i hemmamålet. Inom loppet av två minuter stack sedan ”Bissarna” upp två gånger om, och vid båda tillfällena var det HIF-anstrukna namn som hotade. Först fick Enis Ahmetovic (som spelade en testmatch med klubben på senhösten 2013, men hamnade i Landskrona) på en lurig skruv och studs med sitt distansskott, som Ögmundur Kristinsson motade till inkast. Och därefter sökte sig anfallaren Christoffer Hansebjer halvmetern in i straffområdet, där han gjordes ner av Johan Persson, men utan åtgärd.

Länge trodde vi att det var där BIS skrällmöjligheter gick förlorade. För strax därefter, med kvarten spelad, tog Hammarby ledningen. Johans djupledsboll fångades upp av sedvanligt offensive Birkir, som hittade Pa i boxen – ett säkert avslut gav 0-1 på tavlan. Nyköping hann knappt ta avsparken innan 0-2 var ett faktum – även det efter ett längre uppspel. Joseph Aidoo hittade Dibba i djupet, och när Andrew Jean-Baptiste fick bollen på armen var straffen given. Olyckligt för den haitiske mittbacken med MLS-meriter, som nog hör hemma i andra sammanhang än Norrettan (med all respekt) eller femtedivisionen i Spanien, där han senast lirade. Redan när Bajen gjort första målet ekade ”Europa League med Kennedy” från läktarna, och visst klev Bakircioglu fram – säkert i nät.

Hamad stod, precis som i debuten mot Norrköping senast, för många minst sagt intressant aktioner i sin första tävlingsmatch för HIF. Tvåfotarna såg nästan genant lätta ut, liksom benen, och någon ringrostighet märktes inte av alls. Räderna mynnade ut i nya chanser för Smárason och Dibba, innan det egna välförtjänta målet. Det fick dock ”Jille” lite till skänks. Nyförvärvets misslyckade distansskott gav en feldömd hörna, och i andravågen stod han på rätt plats när Kennedy lyfte tillbaka bollen framför mål – den studsade ut, och lyftes säkert i nät från halvdistans. 0-3 i 38:e borde demoraliserat ”Bissarna”, men en tilltrasslad situation där Hamad hakade upp Simon Esséus så olyckligt att denne tvangs byta, slog rutinerade offensive motorn Dago Funes en elegant frispark i nät – 1-3 i halvlekens enda tilläggsminut.

Det kändes inte så när lagen stegade in i sporthallens omklädningsrum, men reduceringen blev början på en total och mindre angenäm scenförändring. Hammarby slog av helt på den offensiva takten, drog sig tillbaka i banan – och tillät BIS att föra spelet. Ahmetovic skulle bli matchens förgrundsgestalt, ihop med Dibba som ju låg bakom två mål. I minut 57 fick han på en riktigt fin projektil från halvmånen i en spelvändning, och bollen gick klockrent i ”Ömmis” ribba.

Fyra minuter senare ersattes Persson och Fredrik Torsteinbø av Dusan Jajic och Leo Bengtsson. Den senare hade kunnat få en trevligare tävlingsdebut i A-lagströjan. Tre minuter efter bytet slog Mats Solheim onödigt undan bollen vilket gav gult kort, och när Ahmetovic sedan ytterligare tre minuter därpå provocerade fram en skärmytsling där både han och Mats varnades – så fick Leo kliva ner på den mycket ovana vänsterbackspositionen, där det blev spel i… tre minuter, med ett gult kort som skörd, innan Stefan Batan avlöste honom. Bytet skedde dessutom i spelavbrottet som följde på ”Bissarnas” 2-3-mål, där just Ahmetovic kunde dra nytta av fokustapp i Bajens defensiv. Angenämt för den resultatinriktade men plågsamt för den känslostyrde, att bevittna en sådan debut.

Nyköping fick rätt så bra tryck på Hammarbys nio utespelare mot slutet, men Dibba tillintetgjorde på egen hand flera minuter när han uppehöll hemmalagets backlinje. Han berövades också ett friläge i 86:e, när Hamad stoppades i passningsögonblicket av Pontus Nordenbergs brottargrepp bakifrån – som nog borde gett rött kort. Samma sak på tilläggstid, när Pa dödade tid vid hörnflaggan och den vid straffen varnade Jean-Baptiste dundrade bollen rakt på Arnór i frustration efter att ha fått inkastet emot sig. En sista hörna hann BIS med, fast det blev ingen sagoupphämtning för uppstickaren.

Vi får hoppas att BIS lyckas med något sådant nästa lördag istället, när Östersunds FK kommer till Rosvalla, för ÖFK avgjorde i fjärde tilläggsminuten mot Varberg och det lär bli jämtarna som hotar Bajen beträffande gruppsegern. Hammarby lär behöva spela konstruktivt och skärpt i mer än en halvlek, även mot Varberg, som kommer till Tele2 Arena härnäst. 16.00 söndagen den 26 februari är det dags – köp biljett här!