Tolv minuter räckte i damernas andra träningsmatch

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Efter en första halvlek där Hammarby hade ett kompakt spelövertag men inte fick fram jättemycket mer än Lotta Ökvists ribbträff, så lossnade det ordentligt både beträffande lägen och mål efter paus. Och visst slog Maika Hamano till igen, med såväl 1-0 som 2-0, innan Madelen Janogy fyllde på och fastställde 3-0.

Peter Jonsson

Efter en säsongsinledande storseger mot AIK där inramningen var av fin klass, så krockade dagens träningsmatch mot fjolårets finländska bronsmedaljörer Åland United med en bandybegivenhet på Zinkensdamms IP en bit bort på Ringvägen, och således fanns viss rimlighet i manfallet på läktarplats där 293 denna gång tagit plats. De fick se en ganska hafsig första halvlek där enda saftiga målchansen kom sju minuter in, då Lotta Ökvist som ofta kom runt i sin offensiva roll på vänsterkanten skar in, och vristade upp bollen i ribbans underkant.

Trebackslinjen, med Simone Boye flankerad av Smilla Holmberg och Eva Nyström, blev snarare en formation med två försvarare då Hammarby anföll; Holmberg och Nyström turades om att fylla på högt upp i planen. Där befann sig också bollen allt som oftast. Knappa kvarten in sköt Ökvist direkt i bra läge serverad av Emma Westin, men över, och då tio minuter återstod till pausvilan läste Vilde Hasund en svag åländsk passning kring eget straffområde. Hasund lättade bollen över målvakten ur högerläget, men också utanför bortre stolpen. Julia Roddars ständiga bollvinster på mitten imponerade mer än spelet i sista tredjedelen denna halvlek, men Westin hann ligga bakom ett andra läge där Madelen Janogy dock fick lite för mycket fot under sitt skott.

Henric Wauge

Till andra halvlek gjordes en radda byten. Ökvist klev ner ett steg i planen bredvid Ellen Gibson som äntrade den som central mittback, och Alice Carlsson tog hand om den högra försvarspositionen. De och sista utposten Anna Tamminen hade emellertid föga att göra defensivt sett under dagens andra 45-minutare. Desto mer hände det framåt, där utdelningen lika gärna hade kunnat bli den dubbla. Andra grönvita träffen i undersidan av överliggaren kom efter fyra minuter, då Matilda Vinberg skapade yta för Kyra Cooney-Cross skott som studsade ner – och om assisterande domaren valt glädjen hade vi haft 1-0 där. Knapp var också avvinkningen mot Vinberg, som fem minuter därpå hade en boll som definitivt var över linjen. Däremellan klarade bortakeepern Jessica Kiviaho också ett frilägesavslut från ”Madde” som friställts av Kyra.

Strax efter att Kyra fått på ytterligare en bra träff utifrån som Kiviaho flaxade till på och tippade, så kom 1-0, i 63:e minuten. Vinbergs inspel fastnade på en försvarares arm och domaren pekade på straffpunkten. Maika Hamano stegade fram och väntade på duellantens första drag – bollen rullades sedan in på motsatt sida. Strax därefter slog Cooney-Cross en lyftning mot Jonna Andersson, som tagit sig in i boxen, och då andrabollen hamnade hos Hamano var det inte långt ifrån att japanskan blev tvåmålsskytt.

Det skulle hon istället bli med exakt 70.00 på matchuret, efter ett vackert grönvitt anfall. Cooney-Cross satte fart på bollen centralt på offensiv planhalva och Janogy stack sedan in den till Adelina Engman, som skarvade vidare från höger till vänster i boxen. Där fanns Hamano på plats, och efter att ha vrickat bollen förbi målvakten överlistade hon också den kvarvarande backen – 2-0. Det hade kunnat rinna iväg ordentligt mot ett tröttkört motståndarlag som inte kunde rotera i samma utsträckning, men siffrorna stannade vid 3-0. Janogy fastställde dem med ett klackavslut från nära håll sedan Maika hittat Matilda till vänster i straffområdet och inspelet funnit rätt adress. Chanserna fortsatte att avlösa varandra, men visst får den riktiga skärpan gärna infinna sig senare än i januari.

Foto överst: Peter Jonsson